Bitka za vodu: “Glupo je što nas Vlada gura prema Zagrebu”

Vijesti 21. lip 202318:03 0 komentara

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel (SDP) u Newsroomu se osvrnuo na "bitku za vodu", koji se vodi u posljednje vrijeme između jedinica lokalne samouprave i države.

U fokusu bitke su vodovodi i voda. Naime, država želi smanjiti broj vodnih isporučitelja, što lokalnim čelnicima nije najbolje “sjelo”. Jer, morali bi se spajati s većim gradovima, što im nije u interesu. Kao ni velikim gradovima…

“Poštujući direktivu Europske unije, koja propisuje kakvi vodoopskrbni sustavi trebaju biti, država želi smanjiti broj vodnih isporučitelja, kojih je sad oko 160. Nakon reforme bi trebalo ostati 41 uslužno područje”, započeo je Novosel i osvrnuo se što točno smeta lokalnim čelnicima:

“Konkretno, tiče se Grada Zagreba. Po prvotnom prijedlogu, koji je i prošle godine bio aktualan, trebali smo biti spojeni sa Zagrebom, čija to nije bila želja. Ima Zagreb svojih problema, ne trebaju mu i tuđi, zato imamo podršku gradonačelnika Tomaševića. Vodni sustavi su vrlo živi sustavi, sa širokom problematikom. Kad upravljate svojim resursom, onda ste učinkoviti.”

Išlo se na Ustavni sud kako bi se ovo zaustavilo, pokušalo se napraviti referendum, ali nije uspjelo. Sad je stigla i nova ideja “obrane vode”.

“Nije zapravo nova. Imamo pet respektabilnih jedinica – Samobor, Sveta Nedelja, Jastrebarsko, Klična Sela i Žumberak. Napravili bismo zajednički vodovod, koji bi po veličini bio deseti u Hrvatskoj. To govori u prilog da se radi o ozbiljnoj formaciji. Naše mišljenje je da odluka ne smije biti politikanska, bez obzira što se radi o političkoj odluci. Naša nije jer smo razlitičkih političkih opredijeljenja, ali sjeli smo i mislimo da je ovo viši cilj.”

Ipak, prijedlog nije najbolje “sjeo” vladajućima.

“Najprije, naš prijedlog je utemeljen, a pritom nije potrebno raditi iznimke. Kao što je Vlada radila prema nekima, za koje vrijede nešto mekša pravila. Mi smo ozbiljni. Po meni, veličina nije bitna, što smo dokazali kroz naše projekte i uspjehe”, nagladio je gradonačelnik Jastrebarskog.

Dodao je da su neke sredine zadovoljne skorašnjom reformom. Ali, one koje nisu, trebaju dobiti priliku, smatra.

“Glupo je što nas Vlada gura prema Zagrebu, kojem je bolje posvetiti se svojim problemima. Naše ćemo brže riješiti sami jer smo brži i efikasniji, što je logično. Složni u našem nastojanju razradili smo buduće korake i mislim da Vlada, ako je pragmatična, neće provoditi reforme “preko koljena”. Nažalost, problem u Hrvatskoj je što stranačka pripadnost otvara ili ne otvara vrata. Mi idemo direktno i Vlada, ako je mudra, prihvatit će što nudimo. Ako se to ne dogodi, pokušat ćemo pravnim putem dokazati da smo u pravu”, izjavio je Novosel i u jednoj rečenici sumirao problematiku:

“Ako budemo dio manje obitelji, gdje je naš utjecaj na odluke veći, lakše ćemo upravljati sustavom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!