Bivši inspektor o potrazi: Vjerujem da je Matej još uvijek živ

Vijesti 10. sij 202210:01 > 11:31 1 komentar
N1

Bivši inspektor za očevide, Branko Lazarević, gostovao je u Novom danu te je govorio o slučaju nestalog Splićanina.

“Ja bih to nazvao teških 11 dana i mučnih i napornih, ali to što nema informacija u javnosti, mislim da je dosta dobro i beogradska policija daje informacije na kapaljku i to je dobro.

Postoji nešto što se u kriminalistici zove ‘tajna mjesta događaja’, dok se slučaj ne riješi, mnoge te detalje što se događalo na mjestu događaja treba znati samo policija. Postoji uže i šire mjesto događaja, uže je tamo gdje se nešto dogodilo za što znamo da se dogodilo, a šire je sve okolo gdje se mogu očekivati neki tragovi”, objasnio je.

VEZANE VIJESTI

“Ne vidim neke velike propuste policije”

Pojavila se informacija da su prijatelji Mateja Periša njegov nestanak prijavili u 10 ujutro, a u policiji im je rečeno da ga idu tražiti po bolnicama.

“Pa ako je to tako bilo, onda bi to bio propust policije. Policija je trebala reagirati odmah na dojavu jer nije mala stvar ako građanin Hrvatske nestane u Srbiji. Tu nema odlaganja, treba ići odmah, a ne davati njima neke zadatke da sami provjeravaju u bolnicama. Postoji jednostavan način, ako su oni prijavili nestanak, policija će lakše pretražiti bolnice nego što će jedan Splićanin koji je možda prvi put u Beogradu i ne snalazi se tamo. Ja bih to nazvao nekim mali propustom, mada ja u radu beogradske policije ne vidim neke velike propuste. Kada se nešto dogodi i riješi, lako je biti general poslije bitke”, veli.

Govorio je i kako je moguće da su sve snimke puštene jednom mediju:

“Novinari uvijek imaju nekog u policiji tko im može nešto došapnuti. Pitanje je koliko imaju snimki, jesu li to jedine snimke. Jako bitno je od kraja kriminalističke obrade sačuvati tajnu lica mjesta i ne ići u javnost jer to itekako može naštetiti. Ne možemo svi raditi kriminalističku obradu, to trebaju raditi oni koji znaju. Prepustimo policiji da radi i meni se čini da oni ipak rade posao koliko treba i ja bih imao povjerenja u njih jer što nama drugo preostaje”.

Ponovio je i da je možda dobro što javnost nema infomracija, ali da se nada da ih policija ima.

“Ja se sada pitam kako se on i zašto odvojio od njih. Gdje je on otišao? Meni se čini da se on nekoliko kilometara odvojio. Je li sam otišao? Je li ga netko prisilio da uđe u automobil pa ga negdje odvezao pa je mladić negdje na semaforu iskočio? Ovo mi izgleda kao da bježi od nekog, čini mi se da se i nekoliko puta osvrnuo. On je zaustavio taksi da ga poveze, možda se izgubio. Ako ga je netko negdje odvezao možda se ne zna vratiti, možda je taksi zaustavio da ga vrati na početno mjesto. E sad navodno je taksi bio pun, nije ga mogao primiti, bilo je sporno je li to uopće Matej, ali vozač taksija je vjerojatno potvrdio”, kaže.

“Mnogo toga ne znamo”

Komentirao je i snimku na kojoj se vidi kako netko pliva u Savi:

“Ako mi nešto ne znamo i postavljamo si pitanje, uopće tko je taj plivač, je li to Matej i tko je snimio. Daj Bože da policija to zna i da će sklopit taj mozaik nekako. Otkud sad netko tko pliva, je li to uopće on? Mnogo toga mi ne znamo, a kako ne znamo kreću špekulacije”.

Rekao je i kako je moguće da se policija koncentrirala samo na pretraživanje rijeke.

“Kada se dogodi tako jedan ozbiljan problem, policija u startu sastavlja plan rada, ja se nadam da oni imaju taj plan rada, bez tog je nemoguće. U tom planu rada predvide se mnoge varijante što se moglo događati i onda nekoliko ekipa radi istovremeno, svatko po svom zadatku i dnevno se ima najmanje dva sastanka i onda metodom eliminacije odbacujemo ono što nam ne treba”.

Dodao je i kako vjeruje da postoji neki način da otkrivanje lokacije Matejevog mobitela i da ga vjerojatno koristi obavještajna služba. Naime, software koji koristi naša policija, u Srbiji se ne koristi.

“Pretpostavljam da će to biti trajni zadatak beogradske policije”

Otac nestalog mladića predložio je da se uključe hrvatske službe:

“Moja praksa je bila da što god netko predloži, pogotovo ako predloži obitelj, ja sam maksimalno uvažavao. Čak i ako predlože vidovnjaka, nisam se ni tome protivio. Pa čak se nisam protivio tome što vidovnjak predloži. Ja pretpostavljam da će beogradska policija pristati uvažiti tu sugestiju oca”, veli.

Objasnio je i da se s vremenom obim potrge smanjuje.

“No ja pretpostavljam da će to biti trajni zadatak beogradske policije. Ja ne volim izgovoriti riječ smrt ni da se utopio, ja to izbjegavam, ali ako se i utopio, pretpostavljam da će se pojaviti, postoje procesi u organizmu koji se odvijaju i tjeraju tijelo na površinu. Ja i dalje vjerujem da je on živ, sudionik sam mnogih akcija i svi imamo nekakve varijante, nas je deset tu i svi nešto planiramo, međutim kada se riješi problem onda rješenje izgleda čudno i nijedan od nas nije o tome razmišljao što se uistinu dogodilo”.

Naposljetku je beogradskoj policiji poručio da nastave tragati.

“Nažalost ima i slučajeva koji vječno ostanu tajna, ali nadajmo se da će se ovo riješiti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare