“Boris Johnson je političar teflon, na njega se ništa ne lijepi”

Vijesti 02. velj 202217:51 > 19:16 0 komentara
Ray Tang/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nataša Magdalenić-Bantić, novinarka iz Londona, u Newsroomu je komentirala političku situaciju u toj zemlji, posebno nakon optužbe da je premijer Boris Johnson sudjelovao na zabavi dok je na snazi još bio lockdown.

Visoka državna dužnosnica Sue Gray imala je zadatak istražiti činjenice u slučaju Johnsonovog odlaska na party u vrijeme kad su epidemiološke mjere bile najstrože, objašnjava novinarka Nataša Magdalenić-Bantić:

VEZANE VIJESTI

“Ona je visoka državna službenica, radi za Vladu. Napravila je izvještaj, razgovarala navodno sa 70-ak ljudi, provjerila kamere kad je tko dolazio odlazio, čitala mailove, to je trajalo 10-ak dana. Otpočetka je upozoravala da neće moći reći sve što je doznala. Objavila je skraćeni izvještaj, za ostalo je rekla da ne može više objaviti da ne utječe na policijsku istragu koja je u tijeku.”

Na pitanje bi li upravo ta istraga mogla spasiti Borisa Johnsona, odgovara: “Mislim da da jer bi imao skoro 75 posto šanse da idućih četiri tjedna izgubiti vlast. Čim je policija ušla u priču, Sue Gray je trebala utvrditi činjenično stanje, a policija to treba usporediti s mjerama i je li bilo kršenja mjera. Policija je rekla da će za to trebati i godinu dana, za to vrijeme će se sve razvodniti.”

“Gray je rekla da su napravljeni ozbiljni propusti u prosudbi što je dozvoljeno, a što ne. Premda je to nacija koja voli popiti, reći da postoji kultura pretjeranog opijanja u vladinim uredima, to nije bilo ugodno čuti”, dodaje Magdalenić-Bantić.

Boris Johnson sad traži teme koje će skrenuti pažnju s afere, a na pitanje bavi li se zato Ukrajinom, Magdalenić-Bantić je rekla:

“Odgodio je razgovor s Putinom nakon što je izašao izvještaj. Odbija odovoriti na bilo koje pitanje otpočetka – je li bio kod kuće za vrijeme tuluma, stalno viče da ne može ništa dok policija ne objavi svoje. Jučer je ipak otišao u Ukrajinu i Ukrajina se gura kao velika priča i on je koristi da bi smanjio interes za ovo.”

U cijeloj priču tabloidi mu se podsmjehuju, a na press konferencijama se zbijaju šale na njegov račun. “On je političar teflon, na njega se ništa ne lijepi. Imate osjećaj na što god da odgovara, rastrese kosu i pokuša dati šarmantnu šalu… Nemam dojam da Johnsona to posebno smeta, prošao je kroz brojne afere, imam dojam da on ide svojim putom, da će sve to proći. Mislim da će preživjeti i ovu aferu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!