Božinović uoči Schengena poslao poruku susjedima

Vijesti 28. pro 202213:27 0 komentara
N1

Ministar unutarnjih poslova komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen, migrante, situaciju na Kosovu i čečenske azilante.

Ministar Davor Božinović rekao je da se na granicama osjeća pritisak migranata, pogotovo ove godine kad je završilo razdoblje zatvorenosti Europe tijekom pandemije koronavirusa.

Podsjetio je i na to da nismo bili sami u procesu ulaska u Schengen, ali da smo jedino mi uspjeli i da imamo razloga osjećati zadovoljstvo pogotovo zbog “naših građana, gospodarstva i naših gostiju”.

“Mislim da će se pravi benefiti početi osjećati od 1. siječnja kad ljudi budu prelazili granicu i vidjeli da imaju nešto novo u životima”, rekao je Božinović i zahvalio novinarima na praćenju ulaska Hrvatske u Schengen.

Na pitanje novinara što će ulazak u Schengen značiti za ribare u Savudriji i što je s kaznama koje su im ispisane od strane Slovenije, Božinović je rekao da ribarska politika ima svoja pravila te kako će diplomacije Hrvatske i Slovenije riješiti sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Komentirao je i situaciju na Kosovu.

“Pratimo svi situaciju na Kosovu. Vijesti koje dolaze do nas, nisu nešto što možemo zanemariti i reći da nismo zabrinuti. Ono što je bitno, ono što je europski je to da se sva otvorena pitanja moraju rješavati za stolom kroz dijalog”, rekao je ministar Božinović i dodaje je da će se europska diplomacija jače uključiti u dijalog.

Također, komentirao je i Čečene koji su zatražili politički azil u Hrvatskoj.

Božinović je također kazao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju nakon čega se „pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Europske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom“.

“Činjenica je da kad bi se sve naše susjedne države držale viznog režima Europske unije, da mi ne bismo imali povećanje migracija i pritisak na granicama, možda bi imali čak i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske, a sutra i Schengena, nego što smo imali”, kaže ministar.

„Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.“, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je ponovio kako je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice, što bi se moglo izbjeći kada bi se susjedne zemlje izvan EU-a pridržavale njenog viznog režima.

“Siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ileglanih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske – sutra na teritorij šengena – nego što smo imali prošle godine“, kazao je Božinović.

“Znači poruka je: uskladite se sa viznom politikom Europske unije i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom“, dodao je.

Nije htio komentirati nestvarno sporu obnovu ni mogući odlazak Ivana Paladine i neodlazak Andreja Plenkovića u Petrinju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!