Čačić: Velika je stvar da se ne može ugušiti glas suca Dobronića

Vijesti 07. ožu 202310:19 1 komentar
N1

Predsjednik Reformista i saborski zastupnik Radimir Čačić u Novom danu je govorio o izvješću o stanju sudbene vlasti koje danas podnosi saborskom odboru Radovan Dobronić.

“Ovo pojavljivanje predsjednika Vrhovnog suda pokazuje samo koliko su bile šuplje, namjerno lažne priče, koje smo čuli iz HDZ-a pa i od Andreja Plenkovića osobno, kako se ne trebamo zavaravati da je taj izbor od krucijalne važnosti, kako je u suštini svejedno tko je predsjednik Vrhovnog suda i da to neće promijeniti stanje u pravosuđu”, rekao je Čačić pa nastavio:

“To pokazuje da je taj izbor bio jako važan, pokazuje da taj čovjek nije ucjenjiv. Postoji jedna korumpirana jezgra u sudstvu, a funkcijom, utjecajem ili novcem i u drugim segmentima pravosuđa, pa i u DORH-u. Sudac Vrhovnog suda jednostavno nije iz te ekipe.”

Poručuje da će zbog toga otpori protiv rada Dobronića, odnosno protiv promjena koje želi donijeti u pravosuđu biti strašni.

“Već se vidi da su strašni. Pravosuđe je devastirano do srži. To što upozorava predsjednik VSRH-a jest glas koji se čuje, ali i svi drugi suci su toga svjesni, a DORH je vjerojatno u još goroj situaciji”, dodao je Čačić.

Na pitanje što misli, koliko toga će uz te otpore uspjeti napraviti, Čačić odgovara: “Nešto će se napraviti, nešto ne.”

“Sama činjenica da ga se ne može spriječiti i ugušiti njegov glas je velika stvar. On ima određen autoritet. Mi imamo sad predsjednika Vrhovnog suda koji nije sramota, a imali smo jednog koji je bio”, ističe Čačić.

“Hrvoj-Šipek je bla, bla”

Oštro je kritizirao i rad glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek: “Ona je bla, bla. Ona je jedna od tih sramota.”

O njezinim izjavama vezanim uz materijalne probleme DORH-a, rekao je su oni činjenica, ali nisu suština problema.

“Ovdje se radi o tome da ste vidjeli jedan ogroman napor HDZ-ove vlasti koja je u suštini napravila Hrvatsku u jednu vrstu samoposluživanja za elitu od 224.000 registriranih članova (HDZ-a) i njihovih obitelji. Svi su oni dovoljni da drže vlast HDZ-a i ovu državu zarobljenom. Zakoni su prilagođeni da oni mogu parazitirati na tijelu Hrvatske u cjelini, ali ponekad im niti zakoni nisu dovoljno komotni pa ih nerijetko krše. Tu im je onda bitno da imaju i sudstvo i pravosuđe u svojim rukama da ne bi bilo pretjerano kažnjavani”, rekao je pa dodao:

“To je problem kod Zlate Šipek, ona nema nikakav autoritet. Vlada je predlaže, Vladina većina je imenuje. Za nju je jasno da je direktni proizvod Vlade i njezine politike. Vi se čujete i ti si ovisna.”

Zbog toga je najavio da će Reformisti tražiti izmjenu načina biranja glavnog državnog odvjetnika kako bi pojačali autoritet glavnog državnog odvjetnika.

“Vlada neka predloži, ali 2/3 zastupnika neka biraju”, poručuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare