CRO Demoskop: Pljačka u INA-i naštetila HDZ-u, Vlada dobila najnižu ocjenu dosad

Vijesti 04. ruj 202219:21 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

U emisiji RTL Danas objavljena je nova anketa koju je RTL napravio u suradnji s Promocijom plus.

Agencija Promocija Plus ekskluzivno je istraživanje za RTL provela od 1.- 3. rujna, dakle nakon uhićenja petorke u pljački INA-e, od kojih su dvoje i članovi vladajuće stranke. Jesu li i koga birači zbog toga kaznili?

Rejting stranaka

Milijarda kuna i to još ukradena na plinu od čije cijene građani strahuju, je bilo ipak malo previše za hrvatske birače. Tako da su stradali rejtinzi i HDZ-a i Vlade i premijera.

No, da su izbori danas HDZ bi i dalje bio relativni pobjednik, ali s čak tri postotna poena manjom potporom nego prošli mjesec (rujan 24,2 posto – kolovoz 27,1 posto), što je i najveći međumjesečni pad HDZ-a od kad ga je 2016. preuzeo Andrej PlenkovićSDP na aferi INA nije profitirao, završio je na 16,6 posto (16,1 posto u kolovozu), kao i Možemo koji stagnira na trećem mjestu s 10,6 posto, jednako kao i u kolovozu.

Promocija Plus za RTL

Jedini koji još lovi doticaj s prvom trojkom je MOST koji je ovaj mjesec na 9 i pol posto i puše za vrat platformi Možemo (MOST bio na 8,4 posto u kolovozu). Domovinski pokret jedini je koji još prelazi izborni prag (rujan 5,5 posto – kolovoz 5,8 posto), dok se na oko 2 posto kreću Centar (rujan 2,2 posto – kolovoz 1,9 posto) i HSS (rujan 1,8 posto – kolovoz 1,3 posto).

Promocija Plus za RTL

Među prvih deset stranaka još su se ugurali Fokus (rujan 1,6 posto – kolovoz 1,3 posto), Živi zid (rujan 1,6 posto – kolovoz 0,9 posto) i Socijaldemokrati (rujan 1,3 posto – kolovoz 1 posto), a druga najjača snaga u zemlji, nakon HDZ-a su neodlučni građani (18,1 posto) koje stranke i njihovi lideri na izborima tek trebaju pridobiti.

Najpozitivniji političar

Strankama i liderima za privlačenje neodlučnih birača svakako treba pozitivna percepcija koju već godinu i pol čvrsto na vrhu ljestvice drži predsjednik Republike Zoran Milanović (rujan 16,4 posto – kolovoz 16,8 posto). On je u blagom padu za razliku od premijera Plenkovića kojega je afera INA spustila na 15 posto (bio na 16 posto u kolovozu). Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (rujan 4,8 posto – kolovoz 4,6 posto).

Promocija plus za RTL

Redoslijed prve trojke isti je kao u kolovozu, a za njima ikone desnice koje bilježe svoje najbolje rejtinge ikad: MOST-ovac Miro Bulj i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava s oko 2 posto najviše su dosad na ljestvici hrvatskih političara (Bulj u kolovozu bio na 0,4 posto, a Penava na 1,6 posto). Društvo im čine bivši ministar Zdravko Marić (rujan 1,9 posto – kolovoz 4,4 posto) i splitski gradonačelnik Ivica Puljak (rujan 1,8 posto – kolovoz 1 posto).

Promocija plus za RTL

U prvih deset još su čelnici ljevice Peđa Grbin (rujan 1,2 posto – kolovoz 1,5 posto) i Sandra Benčić (rujan 1 posto – kolovoz 1,8 posto) te Mostovac Marin Miletić (rujan 0,9 posto – kolovoz 0,9 posto). Zanimljivo je i kako su u top 10 čak četvorica predsjednika stranaka, ali ne i šef MOST-a koji u ovoj desetorki ima čak dva člana, no Bože Petrova nema. A još nema ni nikoga tko bi ugrozio najpozitivnijeg gospodina Nitko (29,2 posto).

Najnegativniji političar

Listu negativnih tradicionalno predvode čelnici države. Premijeru stiže kazna za INA-u. Negativna percepcija porasla mu je za čak tri postotna poena (rujan 29,2 posto – kolovoz 26,7 posto), dok se nakon kolovoške šutnje i apstinencije od javnih svađa negativna percepcija predsjednika drastično smanjila – za gotovo 9 postotnih poena (rujan 13,7 posto – kolovoz 22,5 posto). Čvrsto treće mjesto najnegativnijih drži Milorad Pupovac (rujan 4,9 posto – kolovoz 5,4 posto).

Promocija plus za RTL

Crnu listi nastavljaju šefovi SDP-a i Sabora Grbin (rujan 2,3 posto – kolovoz 0,9 posto) i Jandroković (rujan 2 posto – kolovoz 1,6 posto), te ministri Mario Banožić (rujan 1,7 posto – kolovoz 2,5 posto) i Grlić Radman (rujan 1,7 posto – kolovoz 1,5 posto). Božo Petrov nije ušao u top 10 pozitivaca, ali jest negativaca (rujan 1,7 posto – kolovoz 0,1 posto), kao i Vili Beroš (rujan 1,7 posto – kolovoz 2,3 posto) i Marin Miletić (rujan 1,4 posto – kolovoz 0,2 posto).

Promocija plus za RTL

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

A kako ih vi birate, imate ih pravo i ocijeniti – čvrstu trojku i dalje dajete predsjedniku Republike (rujan 2,77 – kolovoz 2,74), dok ste Vladu ocijenili najnižom ocjenom dosad u mandatu premijera Plenkovića (rujan 2,15 – kolovoz 2,31). Dovoljan – dva dajete i Hrvatskom saboru koji je na raspustu do polovice rujna (rujan 2,20 – kolovoz 2,19).

Promocija plus za RTL

A kad na računu umirovljenika koji se bavi maslinama završi pola milijarde kuna, a firma poduzetnice tekstilom bez ijednog zaposlenog zaradi 24 milijuna u manje od godine dana – pitamo se u kojem smjeru ide država: vas gotovo 80 posto smatra u pogrešnom smjeru (u kolovozu je 70,2 posto i ispitanika smatralo da država ide u pogrešnom smjeru), no i 13 je posto ispitanih koji u svemu vide dobar smjer države (u kolovozu 17,5 posto ispitanika smatralo da država ide u dobrom smjeru), što je inače najniža razina još od 2016. godine i krize Oreškovićeve vlade.

Promocija plus za RTL

Napomena: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1.- 3. rujna na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare