Štern o sankcijama Rusiji: “Izgleda da smo radili u korist naše štete”

Ekonomija 08. kol 202218:56 > 21:54
N1

Jesu li niže cijene goriva signal ulaska u recesiju? Naftni konzultant Davor Štern kaže: "S jedne strane se svakako se tome trebamo veseliti, niža cijena znači i niže troškove za domaćinstva i industriju, međutim ulazak u recesiju je izvjestan i vjerojatno je to i razlog zašto pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu, a slijedom toga i derivati.

Najave recesije su sve glasnije, i jasno, uz sve ostalo što se događa u svijetu za očekivati je da će jesen biti vruća. Vjerojatno se zato cijene stabiliziraju, jer nema velike potražnje.”

Na pitanje koliko će trebati da se inflacija i poskupljenja stave pod kontrolu, Štern odgovara: “Tu sam malo skeptičan. Dosad smo puno puta imali povećanje i smanjenje cijena. Uz povećanje je išlo i povećanje cijena svih ostalih proizvoda i usluga koje su na bilo koji način vezane uz transport i potrošnju goriva, međutim baš nije bilo nekih velikih pokazatelja da se te cijene spuštaju nakon što se cijene (goriva) spuste”.

VEZANE VIJESTI

Ipak, ne očekuje veliko snižavanje cijena ”jer su one sada u odnosu na proizvodnju u svijetu i stanje sa zalihama dosta realne, a isto tako ne očekuje da će s padom cijene derivata pasti ove cijene različitih proizvoda koje su išle gore.”

Komentirao je i pozive da se dodatno oporezuju naftne kompanije zbog ekstra zarade na ratu u Ukrajini: “Nisu to samo naftne kompanije, jasno je da one imaju veći dio kolača, međutim većina novca se stvara na burzama, odnosno na mjestima gdje se trguje naftom i derivatima, tako da se ne može govoriti samo o zaradama naftnih kompanija – zarade su kod svih onih koji sudjeluju na burzama. Oni stavljaju u promet veliku količinu novca za papirnatu kupovinu naftnih derivata”.

Oporezivanje i sankcije