“Dok se jedni bogate na nekretninama, drugi traže način kako priskrbiti jednu”

Vijesti 05. lip 202320:44 0 komentara
N1

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prethodnih Vlada, pa tako niti u ovom HDZ-ovom mandatu neće biti uvođenja poreza na nekretnine. Izjavio je to još na predstavljanju porezne reforme premijer Andrej Plenković, no stručnjaci apeliraju - ovaj porez je nužan. Dodaju kako je Hrvatska u europskom, ako ne i u svjetskom vrhu po bogatstvu vlasništva nad nekretninama. A je li pravedno da, dok se jedni bogate zahvaljujući nekretninama, drugi traže način kako bi si jednu priskrbili.

Dok jedni stanove kupuju u gotovini za druge je imati vlastitu nekretninu – san. Pa tako i na porez na nekretnine ne gledaju svi isto.

Jedni smatraju da uvođenje poreza nije pravedno jer su nekretninu naslijedili ili zbog toga jer su cijeli život radili i ulagali u nekretnine. Drugi smatraju da je uvođenje poreza izvrsna ideja i “da se mora oporezivati nešto što se ne koristi”, odnosno da bi to bio početak kraja kriminala.

Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja

No, u ovom mandatu se porez neće uvoditi.

“Što se tiče poreza na nekretnine, njega nema u ovom programu Vlade i u ovom mandatu Vlade i Sabora se sigurno neće donijeti”, rekao je Andrej Plenković.

Porez na nekretnine pripremao je bivši ministar Zdravko Marić a sklon mu je bio i aktualni – no odmah je bilo jasno da ga ne planira uvoditi.

Na pitanje o uvođenju poreza na nekretnine ministar Marko Primorac odgovara da ga neće uvoditi jer je to jedna promjena koja zahtjeva jedan širi politički konsenzus.

“Bilo je nekoliko pokušaja uvođenja tog poreza. To uvođenje je probudilo jednu skepsu, strah vjerojatno, ma ne vjerojatno nego sigurno i neopravdanih kod građana i donositi takve promjene bez nekog šireg konsenzusa i javne rasprave, bez tumačenja svih čimbenika koje bi takva promjena eventualno donosila apsolutno nema smisla. Dakle, to nije nešto što se može donijeti sada pa da zaživi za par mjeseci”, kaže ministar Primorac.

Oporba, očekivano, proziva zbog nedosljednosti.

“Ovako je po pitanju prireza zapravo sam sebi napravio zamku, s obzirom da je u studijama svjetske vlade tvrdio nešto sasvim drugo, a s druge strane, bilokakvo uvođenje poreza na imovinu bi bilo svima iznenađenje jer, s obizom da bi to bilo dodatno opterećenje koje nije dodatno pripremljeno sa rasterećenjima poreznim ili smanjenjima javne uprave koje su prijeko potrebne. Mi smatramo da živimo i da imamo jedan veliki mastodont”, kaže Zvonimir Troskot.

U Hrvatskoj još uvijek prisutni problemi s dokumentacijom

Stručnjaci napominju – porez na nekretnine je nužan, jer Hrvatska je pri samom vrhu zemalja u eurozoni i, pa i u svijetu – po bogatstvu vlasništva nad nekretninama.

“Najveći problem u svijetu koji danas vidimo je nivo bogatstva koji se koncentrira u jako malom broju ruku. 1 do 5, 10 kako gledamo u postotku stanovništva drži 40, 50, 70 posto bogatstva u nekim državama. Hrvatska još nije u tom najgorem klubu, ali idemo prema njemu”, kaže politički ekonomist Toni Prug s Filozofskog fakulteta iz Rijeke.

Kao dobar primjer uvođenja poreza na nekretnine navode skandinavske zemlje ili Austriju – u kojoj je takav porez na snazi desetljećima. Međutim, u Hrvatskoj su još uvijek prisutni problemi s dokumentacijom.

“Kod nas je pitanje sređivanja zemljišnih knjiga, vlasništva da uopće ustanovite. I registra, naravno, tako da te reforme padnu na tome, na bizarnim situacijama. Da se oporezovali nekoga tko ne postoji, tko nije prenio nekretninu na sebe, nekretnina je prodana, ali nije prenesena”, kaže ekonomski stručnjak, Mladen Vedriš.

U Zagrebu je oko 50 tisuća nekretnina – prazno. Polovica od kupljenih nekretnina, napominju agencije – plaćene su gotovinom.

“Uvođenje poreza na nekretnine bi indirektno utjecalo na tržište nekretnina. Ono što je puno važnije u segmentu priuštivosti jest da se time sustavno počne baviti država i jedinice lokalne samouprave jer mi uopće nemamo nikakvu sustavnu stambenu politiku koja bi se brinula o sve većem broju građana koji si ne mogu kupiti nekretninu”, kaže Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije za nekretnine.

A uglavnom su to mladi – kojih 80 posto u Hrvatskoj i dalje živi s roditeljima zbog nemogućnosti rješavanja vlastitog stambenog pitanja. I u tome smo najgori u Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!