DOV o Turudiću: “Ne iznenađuju nas radovi koje je dostavio, to mu je dodatni plus”

Vijesti 09. sij 202412:10 0 komentara

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) na sjednici održanoj u utorak utvrdilo je da su prijave svih kandidata na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika potpune. Među kandidatima su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Ante Novokmet, zamjenik predsjednice Vijeća je rekao da je DOV imao dvostruku zadaću, a to je utvrditi potpunost svih prijava i koji kandidati ispunjavaju propisane uvjete. “Na današnjoj sjednici utvrdili smo da su sve prijave pristigle pravovremeno i da su svi kandidati u potpunosti ispunili sve tražene uvjete. Stoga smo donijeli odluku da će se sve prijave dostaviti Vladi”, rekao je.

Naveo je da ga ne iznenađuju nabrojani radovi koje je dostavio kandidat Turudić nego da mu je to dodatan plus.

Na pitanje zašto javno nisu objavljeni programi kandidata rekao je kako DOV to nije dužan po zakonu napraviti. “Mi ne ulazimo u svrhovitost programa kandidata. Nema tu nikakve konspirativnosti nego dosljedno slijedimo zakon koji ne predviđa objavu programa kandidata. Moramo biti legalisti, u ovoj bi se situaciju je zakonodavac trebao jasno propisivati”, dodao je Novokmet.

Kaže da je njihov zadatak vrlo jasan i da oni ocjenjuju pravilnost i potpunost dostavljene dokumentaciju. Mi nismo ovlašteni ulazit u program nego samo utvrditi da je on dostavljen. Program će biti dostavljen javnosti kada o njemu bude raspravljao Hrvatski sabor. Nije mandat DOV-a da ocjenjujemo kandidate, mi ga ne biramo, bira ga Sabor na prijedlog Vlade RH”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!