Penava: Hrvatska jedina u EU-u nema Centar za protupožarne zračne snage

Vijesti 27. srp 202216:19 > 16:25 0 komentara
N1

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je na Splitskoj rivi najavio da će DP zatražiti od Europske unije da u Dalmaciji osnuje Europski centar za protupožarne intervencijske zračne snage te pozvao građane da se priključe toj inicijativi.

Inicijativu je osmislio stručni tim Domovinskog pokreta na čelu sa Željkom Primorcem, a Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine, samu je inicijativu pokrenuo prošle godine.

”Riječ je o osnivanju europskog Ureda za europske intervencijske protupožarne zračne snage. Takav ured ne postoji na razini EU, a za njim očigledno postoji potreba. Da je tako, uvjerili smo se i na vlastitoj koži prilikom nedavnih požara u Dalmaciji i susjednim zemljama, Sloveniji i Bosni i Hercegovini”, rekao je Ivan Penava te podsjetio da hrvatski piloti i zračne snage vrlo često pomažu od Izraela do Portugala, gdje god je to potrebno.

PROČITAJTE JOŠ

Penava je napomenuo da je Hrvatska jedina članica EU koja nema europsku agenciju na svom teritoriju, a da, s obzirom na iskustvo, tradiciju i kvalitetu stručnih kadrova kojima raspolaže i uz sve resurse u Dalmaciji, zaslužuje nešto takvo te istaknuo da ideja kreće iz Domovinskog pokreta prema Bruxellesu.

”Pozivam sve koji mogu pridonijeti toj inicijativi da nam se priključe i nadam se da ćemo se u perspektivi izboriti da europski ured i europska agencija budu na tlu Hrvatske”, poručio je Penava.

Dodao je da imaju razrađen prijedlog koji obuhvaća i prijeko potrebnu činjenicu da se taj sustav izdvoji iz MORH-a kako bi bio prihvatljiv civilnom dijelu EU i kako bi ga bilo lakše financirati.

”Objektivno, taj dio priče i spada pod civilnu zaštitu, odnosno Centar za uzbunjivanje 112 i definitivno mislim da tu možemo napraviti dobru priču preko EU fondova, ali i na korist svih građana EU. Dovoljno smo jaki i ustrajni da napravimo sve ono što je potrebno i dobro za hrvatsku državu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!