Državni tajnik Orlić o sporoj obnovi: “Okrupnit ćemo javne nabave”

Vijesti 22. ožu 202318:46 0 komentara
N1

Povodom treće godišnjice zagrebačkog potresa, gost Dnevnika N1 bio je Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, koji je poručio da je optimističan oko ubrzanja obnove Zagreba.

Razlučio je obnovu u dva segmenta – obnovu javnih zgrada i infrastrukture, s čime su jako zadovoljni, te izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, s kojom nisu nimalo zadovoljni.

“Na području zagrebačkog potresa imamo nula izgrađenih zamjenskih kuća. Imamo 247 zahtjeva za uklanjanjem i izgradnjom zamjenskih kuća, a mogu reći i da smo u ovom trenu raspisali javnu nabavu za 21 zamjensku obiteljsku kuću za područje Markuševca, Čučerja i Krapinsko-zagorske županije”, naveo je državni tajnik Orlić te dodao:

“U budućnosti ćemo formirati nabave i postupke prema blokovskim rješenjima. Dakle, okrupnit ćemo nabave kako bi to bilo što privlačnije građevinskoj operativi, ali i da postignemo niže cijene i da konačno možemo krenuti s time.”

Upitan zašto bi građani vjerovali da će se nešto pokrenuti kada već tri godine nije, Orlić kaže da razumije građane, ali da će novi zakonodavni okvir ubrzati sve.

“S tim novim zakonodavnim okvirom smanjili smo broj sudionika u postupku obnove, centralizirali smo sve i skratili procedure te smo također stavili velik naglasak na samoobnovu”, rekao je Orlić.

Na pitanje zašto je dosad bila toliko komplicirana procedura, Orlić je odgovorio:

“Kada govorimo o obnovi privatnih kuća, ta sredstva su iz državnog proračuna, to je trošenje javnog novca nad kojim je trebala ipak određena kontrola.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!