Đulabić: Lokalne jedinice su ovisne o državi, to središnjoj vlasti i paše

Vijesti 19. svi 202112:46 > 17:40
Izvor: N1

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić bio je gost N1 Studija uživo.

Koliko je za lokalnu upravu problem što nema vertikalu vlasti prema HDZ-u, prema profesoru Đulabiću, ovisi o tome o kojoj i kakvoj se jedinici radi.

VEZANA VIJEST

“Ne smijemo smetnuti s uma da Hrvatska ima velike gradove i male lokalne jedinice. Mi imamo 556 lokalnih jedinica kojima je prosječan broj stanovnika kao jedna velika zgrada, Mamutica, ili kvart u Zagrebu. Čak i relativno veliki gradovi ovise o središnjoj državi jer je ona centralizirana. U takvom odnosu snaga naravno da svaki načelnik gleda kako će dobiti novac i projekte za svoju sredinu. To paše i središnjoj vlasti. Premijer svako malo ide u neki grad i nosi poklone kao Djed Mraz, projekte koji se onda potpisiju, realiziraju i on ispada veliki spasitelj. Jako velik broj lokalnih jedinica ovisi o državi”, rekao je.

“Glasat ćemo za kandidata koji kaže da će u Zagrebu popraviti internet”, našalio se nakon tehničkih problema s vezom. “Ne znam koliko se kandidati u to razumiju, ali brzina intereneta je dosta sporija nego u ostalim članicama EU-a”, rekao je na opasku kako nijedan od kandidata nije spomenuo tu temu tijekom kampanje.

“Često se misli kako su urbane sredine lijevo orijentirane, ali u osam od 14 najvećih gradova u Hrvatskoj, HDZ je najjača stranke”, rekao je Đulabić prije nego što je ponovno došlo do tehničkih poteškoća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram 

Komentari

Vaš komentar