Ekskluzivno: Stručnjaci odgovorili što će biti s Ukrajinom, Putinom….

Vijesti 24. velj 202319:57 1 komentar
via REUTERS//RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Premda su mnogi brojali dane i sate do pada Kijeva nakon početka ruske agresije, danas je godinu dana od ruske agresije na Ukrajinu, a zemlja je daleko od pada.

Povodom godišnjice invazije N1 televizija provela je ekskluzivnu anketu među vodećim hrvatskim stručnjacima za vanjsku politiku, međunarodnu sigurnost i diplomaciju o ključnim pitanjima rata u Ukrajini. Rezultate su u posebnoj emisiji na N1 televiziji prezentirali urednici i voditelji Mila Moralić i Domagoj Novokmet.

Bivšim ministrima, aktivnim i bivšim političarima, diplomatima, vojnim stručnjacima i novinarima postavili smo devet pitanja o ratu u Ukrajini te su oni na njih odgovarali na skali s pet ponuđenih odgovora od apsolutno se slažem do apsolutno se ne slažem.

Kada će rat završiti?

Prvo pitanje koje smo postavili ujedno je i ono na kojem su anketirani stručnjaci, njih 33, bili najpodijeljeniji. Tako trećina smatra da će najverojatniji rasplet rata biti na pregovorima na kojima će Ukrajina izgubiti dio teritorija, trećina se s takvim raspletom niti slaže niti ne slaže, tok trećina ne vjeruje u takav rasplet.

N1

Jasniji zajednički stav izrazili su anketirani stručnjaci kazavši kako ne vjeruju da će rat završiti pregovorima na kojima će direktno razgovarati Moskva i Washington. S takvom se konstatacijom ne slaže više od polovice anketiranih.

N1

Također, stručnjaci ne vjeruju u kraj rata pregovorima u ovoj godini. S takvom se konstatacijom ne slaže nitko, a slaže tek 6 posto stručnjaka.

N1

Hrvatska pozicija u ratu u Ukrajini

Rat u Ukrajini posvađao je i hrvatskog premijera i predsjednika. Plenković je zagovarao obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a kada je Milanović to stopirao, pokušao je svoju ideju progurati kroz Sabor. Dvotrećinsku većinu nije skupio pa je tako Hrvatska ostala jedna od rijetkih EU zemalja koja ne pruža i takvu vrst pomoći Ukrajini. Stručnjaci su ovdje jasni – više od dvije trećine ih smatra da bi Hrvatska trebala obučavati Ukrajince. No, zanimljiv je i njihov odgovor na sljedeće pitanje – također dvotrećinski konstatiraju kako bi takva obuka značila samo simboličku podršku Ukrajini te ne bi imala konkretan utjecaj na vojnom polju.

N1
N1

Kako će završiti Putin?

U sljedećem setu pitanja stručnjaci su ponudili svoje odgovore na konstataciju “Smjena režima u Rusiji i Putinov politički kraj vrlo je vjerojatan ishod rata u Ukrajini”. S tim se apsolutno ne slaže nitko od anketiranih stručnjaka, slaže se njih 24 posto, niti se slaže niti ne slaže 46 posto, ne slaže 18 posto, a apsolutno se slaže 12 posto stručnjaka.

Također, s konstatacijom kako Rusija u postojećim granicama neće postojati kada rat u Ukrajini završi ne slaže se nitko, a većina stručnjaka s time se ne slaže.

N1
N1

Najcrnji scenarij

Stručnjake smo u ekskluzivnoj N1 anketi stručnjaka pitali i kolika je vjerojatnost najcrnjeg scenarija, odnosno upotrebe nuklearnog oružja. Premoćno, anketirani stručnjaci odgovaraju kako ne vjeruju da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje, niti kako će rat u Ukrajini dovesti do globalnog nuklearnog sukoba.

N1
N1

U našoj anketi sudjelovalo je više od 30 stručnjaka, a u nastavku donosimo popis nekih od njih:

N1

Tijek događaja povodom prve godišnjice invazije na Ukrajinu iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare