Filipović na dan prodaje udjela u Fortenovi adresu u Moskvi zamijenio Dubaijem

Vijesti 06. stu 202222:21 0 komentara
Borna Filic/PIXSELL

Dan nakon što je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković odbacio povezanost svog klijenta Miodraga Borojevića s bilo kakvim ilegalnim akcijama zbog konzultacija s arapskim investitorom oko Fortenove, ne prestaju spekulacije o sankcijama njemu i poslovnom suradniku Krešimiru Filipoviću. Zanimljivo je i otkriće N1 televizije da je Filipović u ponedjeljak, kad se dogodila transakcija između Sberbanka i šeika, u sudskom registru promijenio adresu iz Moskve u Dubai. I dok se ni približno nije raspetljao scenarij je li sve ovo ruski manevar, u istraživanje zašto je AZ fond odustao od kupovine 43 posto udjela uključila se i Hanfa.

Što se dogodilo u oko prodaje udjela Sberbanke, osim Ministarstva vanjskih poslova istražit će i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

VEZANE VIJESTI

“U ovome trenutku možemo potvrditi da Hanfa pokreće neposredni nadzor nad AZ mirovinskim društvom zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, o rezultatima provedenog postupka obavijestit će nadležna državna tijela”, poručili su iz Hanfe.

U AZ fondu ne žele ništa komentirati. Pa se stvorilo niz teorija zašto su oni, a posljedično i ostala tri mirovinska fonda, odustali od ulaganja.

“Jedini zaključak koji ja mogu imati je da je izronila neka informacija o budućnosti Fortenove. Ili je bila informacija koja je zatajena pa je Allianz zaključio da je to prevelik rizik za njih”, govori Marko Rakar iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Plenković bi volio imati više informacija o transakciji

Premijer je dan ranije rekao da bi volio imati više informacija.

“Kako je moguće da nešto traje toliko mjeseci, cijeli okvir je tu. Dogovorili su se pa odustali u zadnji tren. To je isto zanimljivo”, kazao je Andrej Plenković.

Fondovi upravljaju sa 130 milijardi kuna imovine. Ulaganje 500 milijuna eura u Fortenovu značilo bi 3 posto njihove ukupne imovine, najveća pojedinačna investicija koju bi napravili. Nakon propalog posla, ministar Butković najavio je izmjene zakona. Rakar misli da bi mogle ići u smjeru relaksacije limita poslovanja.

“Može biti da bi sa novim limitima, da su oni bili na snazi, da bi ostala dva fonda mogla preuzeti Fortenovu bez AZ-a”, smatra Rakar.

Udjel Sberbanka kupio Saif Alketbi

Sberbank je našao zamjenu za fondove zadnji dan roka, 31. listopada. U igru je ušao Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za kojeg hrvatska Vlada tvrdi da nema potrebna odobrenja zbog sankcija, pa je pala sumnja da se radi o Sberbankovom manevru do boljih vremena. U priči su se počeli spominjati i hrvatski posrednici.

“Borojević, koji je bio u upravi Fortenove, konzultant šeiku za kupnju Fortenove, to ne isključuje da šeik igra za Ruse. To sve može biti dio iste priče”, smatra Dragana Radusinović Tafra s portala Direktno.

Borojevićev odvjetnik potvrdio je savjetovanje, negirao kazneno djelo i poslao poruku da je šeik ozbiljan investitor. Borojević bi osobno u ponedjeljak trebao razjasniti niz drugih detalja.

Možda zna i zašto je njegov suradnik, Krešimir Filipović, koji se također spominje kao navodni posrednik baš u ponedjeljak, na dan prodaje, u sudskom registru svoju adresu u Moskovi zamijenio Dubaijem. Prijavio se na Palminim otocima, luksuznom, umjetno stvorenom gradu nasred mora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!