Fischer: Meloni je politički oportunist, a Talijani umorni i politički potrošeni

Svijet 26. ruj 202220:59 0 komentara

Vanjskopolitički novinar Jutarnjeg lista Ivan Fischer komentirao je situaciju u Italiji nakon što je izbore u toj zemlji osvojila krajnja desnica predvođena Braćom Italije Giorgie Meloni.

“Ona je jedan politički oportunist koji je uspio fantastično profitirati na političkoj poziciji posljednje dvije godine”, kaže Fischer dodajući da je Meloni “katapultiralo” prema popularnosti to što je ostala jedina opozicija Draghijevoj vladi u Italiji. “Ona nije bilo dio onoga što se događalo posljednje dvije godine i to je nekim glasačima bilo dovoljno. Ona je za većinu birača nešto novo, što još nije imalo priliku, a Talijani u pravilu vole isprobavati nova rješenja. Oni su umorni, potrošeni politički i žele nešto novo. Italija već 20 godina živi s identičnim problemima. Tako su na prošlim izborima uspjeli 5 zvjezdica”, govori.

Upitan o mogućnostima povratka fašizma, Fischer kaže: “Što se tiče desnih strankaa koje dobiju priliki osvojiti vlast u europskim državma, one se moraju, da tako kažemo, ubiti. Tako je i Meloni napravila jedan rez, odmak od svoje fašističke povijesti koju više ne spominje, fokusira se na sadašnjost i budućnost. Kolika je šansa da će Italija zaokrenuti u fašizam? Politički ne, društveno ne znamo, ali ne vjerujem. Da, postfašistička stranka je došla na vlast i to će ohrabriti neke elemente u društvu koji dosad nisu htjeli izreći svoje mišljenje, ali kompletna struktura društvena i politika u Europi neće dopustiti razvoj toga.”

“Mi ćemo možda imati jedan konzervativni zaokret poput Poljske”, kaže dodajući da je većina Talijana zasad progresivna i da im stvari poput seksualnih sloboda nisu toliko bitne. Smatra i da se neće suprotstaviti mogućoj zabrani pobačaja, ako Meloni odluči da na tome može profitirati.

Talijane, kaže, brine pitanje migranata kojih je ogroman broj, a nisu integrirani u društvo i ne postoji plan kako ih zbrinuti. Na ovoj temi se Matteo Salvini pokušao skupljati bodove i ako ponovno dobije poziciju kojoj se nada, mogao bi, kaže Fischer, pokušati to ponovno.

Govoreći o antipatijama koje nova talijanska premijerka gaji prema Hrvatskoj, on kaže kako je naša zemlja za Meloni trenutno nebitna i da kod kuće ima mnogo većih problema. Nama će se, kaže, baviti samo ako mogne skupiti neke političke bodove kod kuće.

Na pitanje hoće li žena na čelu Italije utjecati na položaj želja, Fischer kaže kako smatra da to neće ni na koji način utjecati na položaj žena u društvu. “U Srbiji imaju premijerku koja je iz LGBT zajednice pa…”, kaže.

Bosna i Hercegovina

“Problemi BiH se neće riješiti izborima”, kaže Fischer na pitanje hoće li se što promijeniti nakon nedjeljnih izbora u susjednoj zemlji. On smatra da sve uključene strane moraju uložiti veliki trud da bi se situacija u BiH razriješila, ali da za to trenutno ne postoji politička volja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!