INFOGRAFIKA Cijene hrane u crvenom: Najviše poskupjelo ono što najčešće trebamo!

Vijesti 04. srp 202308:37 2 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL / Marko Picek/PIXSELL

Rast cijena hrane muči sve građane te je teško nabrojati namirnice koje nisu poskupjele u zadnjih godinu dana. Iako inflacija usporava iz mjeseca u mjesec, to nije slučaj i sa cijenama hrane.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini. To predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Inflacija usporava, cijena hrane i dalje raste

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako sedmi put zaredom, no većini građana to ne znači puno kada znamo i da je procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila čak 13,6 posto.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na svibanj ove godine, cijene u kategorijama hrane, pića i duhana te energije su porasle za po 1,4 posto, što znači da cijene hrane i dalje blago rastu.

Voće i povrće čine osnovu hranjive ishrane, ali zbog svoje cijene su sve manje priuštivi. Koliko su pojedine namirnice iz te kategorije poskupjele najbolje govori grafika niže. Naravno, postoje namirnice koje su i značajno pojeftinile u posljednjih šest mjeseci, poput naranča ili tikvica, ali one su izuzetak u moru poskupljenja. Njviše su skočile cijene luka, namirnice koju mnogi najčešće koriste.

Marko Picek/PIXSELL

Meso i riba također su bitan dio nutritivne ishrane, a ni ono nije izuzeto od inflacije. Primjerice, cijena čajne kobasice je u zadnjih šest mjeseci rasla za 11 posto, a cijena šunke u ovitku za osam posto. Pala je tek cijena pašteta za tri posto, te cijena sardina u ulju za neznatnih jedan posto.

Marko Picek/PIXSELL

Podsjetimo da se ovaj rast cijena odnosi na period od zadnjih šest mjeseci kada ukupna stopa inflacije usporava. Kada bismo uzeli u obzir period od godinu dana rast cijena bio bi znatno veći.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je kako se u nastavku godine očekuje daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku iznositi oko 7,7 posto. No kao što smo vidjeli, to ne znači da će i cijena hrane padati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare