FOTO / Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe. U svijetu ih je samo 45

Vijesti 20. velj 202413:09 0 komentara
Grad Ludbreg

Kao prvi u Hrvatskoj, Ludbreg će uskoro, zahvaljujući projektu Lori vrijednom oko tri milijuna eura, dobiti Newton sobe, a jedan od najvećih projekata u povijesti Grada već je počeo s implementacijom i trajat će do kraja travnja.

Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području akronima Lori, u utorak su potpisali ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić te župani Varaždinske i Međimurske županije, Anđelko Stričak i Matija Posavec.

U svijetu je svega 45 Newton soba

U Newton sobama obrazovanje se pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, i to kroz inspirativno okruženje za učenje.

“Želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever. Nadamo se da ćemo, kada to bude otvoreno za dvadesetak dana, imati s ponosom što pokazivati i nuditi našoj djeci, nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti”, rekao je Bilić.

Dodao je da je projekt sufinanciran novcem tzv. Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a Grad je dodao oko 600 tisuća eura svojih novaca.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da Varaždinska županija nastoji povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam.

“Smatramo da su nastava i program učenicima na taj način daleko zanimljiviji, a i cijelo područje kroz koju godinu imat će sasvim novu vizuru. Osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, ovuda bi trebala šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će sve to biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima”, izjavio je Stričak.

Grad Ludbreg
Grad Ludbreg
Grad Ludbreg
Grad Ludbreg

Posavec: Bilo bi dobro da države preuzme financiranje vrtića

Zahvaljujući potpisanom sporazumu, 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slat će učenike u ovaj centar, rekao je župan Posavec.

“Samo je 45 takvih Newton soba je u svijetu, prema tome, sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je ono čemu težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena”, kazao je Posavec.

Ujedno je istaknuo da Grad Ludbreg, kao i mnogi drugi gradovi ili općine, imaju velika izdvajanja za financiranje ili sufinanciranje dječjih vrtića te naglasio da bi bilo izuzetno važno da država preuzme financiranje vrtića.

“Na taj način bi izjednačili standard što se tiče predškolskog odgoja, ostavili bi neka sredstva u proračunima općina i gradova, rasteretili roditelje tih troškova i krenuli snažno razvijati sustav ovakvih projekata, regionalnih centara kompetentnosti koje imamo na području sjevera, centara izvrsnosti i na taj način usmjeravali kvalitetno obrazovanje”, naglasio je Posavec.

Dodao je da bi nakon takvog obrazovanja učenici bili produktivni, vrijedni, kvalitetni radnici, uz bok kvaliteti koja danas postoji u zapadnoj Europi i kojoj teži i Hrvatska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!