FOTO Pogledajte kako izgleda daleko najotrovnija kopnena zmija na svijetu

Vijesti 16. lip 202307:48 0 komentara
Ema Bašić/N1

Reporterka N1 televizije Ema Bašić razgovarala je s uzgajivačem zmija Nevenom Vrbanićem o tome kako se treba ponašati kada naiđete na zmiju te što napraviti u slučaju ugriza.

On je rekao da zmije, u slučaju susreta s ljudima, obično pobjegnu, ali je objasnio kako se treba ponašati u slučaju ugriza.

“Izvlačenje otrova ne funkcionira kod otrovnih zmija. Treba zvati pomoć, pokušati se smiriti, da srce što sporije lupa da ne pumpa po cijelom tijelu taj otrov. Ne treba hodati ni trčati jer to potiče cirkulaciju i pumpanje otrova”, objasnio je Vrbanić.

Naša reporterka je kod ovog uzgajivača pronašla, između ostalog, i najotrovniju kopnenu zmiju na svijetu. U pitanju je kopneni tajpan (Oxyuranus microlepidotus) koji ima najjači otrov na svijetu.

Interpix / Alamy / Profimedia
Unsplash
Unsplash
Ema Bašić/N1

Ovaj gmaz obitava u Australiji, a procjenjuje se da bi otrovom iz jednog ugriza mogao ubiti i stotinu odraslih ljudi!

Kopneni tajpan obično raste do 1,6 metara duljine, a najčešće je maslinasto-smeđe boje, iako zimi potamni, a ljeti je nešto svjetliji.

Kako navodi Australski muzej, ako je isprovociran, kopneni tajpan će napasti, a u slučaju ugriza, mogu se javiti simptomi kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i paraliza.

Osim što je jako neurotoksičan, otrov sadrži tzv. faktor širenja (enzim hijaluronidazu) koji povećava brzinu apsorpcije. Toksičnost otrova zajedno s njegovim djelovanjem širenja čini ugriz ove žestoke zmije potencijalno opasnim po život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!