FOTO / Splićanin snimao zalazak, zbog pustinjskog pijeska uspio snimiti spektakularne Sunčeve pjege

Vijesti 20. lip 202412:45 0 komentara
FOTO / Splićanin snimao zalazak, zbog pustinjskog pijeska uspio snimiti spektakularne Sunčeve pjege
Antonio Bradarić

Stranica SpaceWeather je objavila da ova 24 sata postoji velika mogućnost da će se dogoditi solarna baklja usmjerena prema Zemlji

Mnogi su hrvatski mediji, ali i oni europski, izvijestili o velikim količinama saharskog pijeska koji je u srijedu preplavio južne dijelove Starog kontinenta.

Saharski pijesak stigao je do Dalmacije gdje je drugom dijelu dana prilično smanjio sunčevo zračenje te barem minimalno utjecao na to da temperature zraka budu nešto niže nego bi inače bile u ovakvoj situaciji.

Upravo je spomenuti sloj čestica prašine i pijeska pustinjskog podrijetla uvjetovao smanjenje insolacije, ali je imao učinak svojevrsnog filtra koji je omogućio da se prije zalaska vide “Sunčeve pjege” na disku naše zvijezde. Trenutno su prema Zemlji okrenute tri Sunčeve pjege koje je NASA numerirala sa 3712, 3716 i 3717.

Pjege su se jasno mogle vidjeti i sa splitskog područja i snimio ih je Antonio Bradarić.

Antonio Bradarić

Stranica SpaceWeather je objavila da ova 24 sata postoji velika mogućnost da će se dogoditi solarna baklja usmjerena prema Zemlji. Trenutno se tri velike sunčeve pjege nalaze u poziciji da direktno utječu na naš planet. Sve tri pjege imaju nestabilna magnetska polja koja predstavljaju prijetnju za eksplozije M- ili X-klase.

Što su Sunčeve pjege?

Sunčeve pjege su tamna područja na površini Sunca koja su hladnija od okolne plazme. One su uzrokovane intenzivnim magnetskim aktivnostima i mogu biti izvor solarnih baklji i koronalnih izbacivanja mase (CME), što može imati značajne posljedice za Zemlju.

Rizik od solarnih baklji

Solarne baklje su moćni bljeskovi radijacije koji dolaze iz Sunčeve atmosfere. Kada su usmjerene prema Zemlji, mogu uzrokovati geomagnetske oluje koje ometaju satelite, komunikacijske sisteme i električne mreže. M-klasa baklji su umjereno jake, dok su X-klasa baklji najjače i mogu izazvati ozbiljne smetnje.

Kako to utječe na nas?

Ako se danas dogodi solarna baklja usmjerena prema Zemlji, moguće su smetnje u radijskim komunikacijama, GPS signalima, kao i povećan rizik za satelite i astronaute u svemiru. Također, geomagnetske oluje mogu izazvati pojavu aurora borealis (polarne svjetlosti) koje bi mogle biti vidljive u nižim geografskim širinama nego inače.

Iako su solarne baklje prirodan fenomen, važno je pratiti ovakve događaje zbog njihovog potencijalnog utjecaja na tehnologiju i svakodnevni život na Zemlji. Stručnjaci pažljivo prate aktivnost sunčevih pjega kako bi na vrijeme upozorili na moguće prijetnje i smanjili njihov utjecaj na našu planetu, objašnjava Dalmacija danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!