Požar kod Trogira lokaliziran, vatrogasci ostaju cijelu noć: Najgore je iza nas

Vijesti 02. kol 202112:16 > 21:17 0 komentara
N1

Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu izbio je oko 11 sati. Zbog jakog vjetra brzo se širio, a satima nakon izbijanja nisu ga uspjeli staviti pod kontrolu. Lokaliziran je nešto prije 20 sati. Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a. Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta.

N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
N1
N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
Čitateljica N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
MORH/ J. Kopi/Ilustracija
Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
Čitateljica N1
N1
N1
N1
N1

Tijek događaja

20:22 Požar je lokaliziran, vatrogasci i dalje na terenu

Požar kod Segeta Gornjeg je lokaliziran i situacija je pod kontrolom. Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a.

“Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je i kako je požar kod Drinovaca koji se aktivirao u popodnevnim satima, zahvaljujući brzoj reakciji, uspješno savladan.

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

20:12 Izgorjelo oko 400 hektara niskog raslinja i borove šume

Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu te će vatrogasci i tijekom noći nastaviti gasiti vatru, a do ponedjeljka navečer opožareno je oko 400 hektara uglavnom niskog raslinja, ali i nešto borove šume.

Požar koji je buknuo u Segetu Gornjem stavljen je pod kontrolu na nekim dijelovima, ali u većini dijelova još nije pod nadzorom te na terenu vatru gasi 167 vatrogasaca i 47 vatrogasnih vozila, rekli su u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

19:55 Zapovjednik DVD-a Trogir: Ulazak u noć nas zabrinjava

Situaciju na požarištu za Dalmacija Danas je komentirao Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir.

“Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar tako plane i mi prebacujemo snage”, kazao je.

“Gori oko napuštenih kuća, ali nemam informaciju da gore same kuće. To su naša stara sela, a nemoguće je znati što se točno događa na tako velikom području”, rekao je.

Otkrio je gdje je trenutno najproblematičniji dio požara.

“Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan”, zaključio je.

19:03 Vatrogascima u pomoć došla vojska

Vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je za RTL Danas otkrio kakva je trenutna situacija na terenu.

“Situacija je povoljnija nego prije pola sata ili sat vremena. Još je aktivan sjeverno-istočni dio. Došlo nam je u pomoć 25 vojnika, namjenski organizirane snage za gašenje požar. Sada je teren nepristupačan i ne možemo nego s naprtnjačama to rješavati. Nastojim do noći privesti situaciju da koliko toliko bude povoljna, da izdržimo do jutra pa sutra nastavak”, kazao je Kovačević.

18:55 Kanaderi i Air Tractori već deveti sat sudjeluju u gašenju požara

Reporter Hari Kočić javio se s požarišta.

“Kanaderi i Air Tractori već deveti sat sudjeluju u gašenju požara. Ohrabruje što vjetar vuče prema dijelu koje je već bilo opožareno”, rekao je, dodavši da je teško za očekivati da će požar oslabiti u sljedećih nekoliko sati.

“Vatrogasci će imati posla cijelu noć.”

18:06 Županijski vatrogasni zapovjednik: Vatra nije pod kontrolom

Sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Ivanom Kovačevićem iz požarom ugroženog mjesta Plano uživo se za Vijesti Nove TV javio reporter Mario Jurič koji je izvijestio kako se situacija na požarištu mijenja doslovno iz minute u minutu.

“Kao što vidite, požar je aktivan. Sada gasi 170 vatrogasaca s 50 vozila. Vatra nije pod kontrolom”, kazao je Kovačević i potvrdio kako je izgorjela jedna kamp kućica i nagorio jedan gliser.

N1

“Stambeni objekti nisu ugroženi, ovdje u Planom je najveće naselje pa je većina snaga ovdje. Gašenje otežava jak vjetar i nepristupačan teren, s mehanikom tu ne možemo doći. Ovo gdje su putevi smo rješili”, potvrdio je Kovačević.

Istaknuo je kako sada slijedi najgori dio.

“Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge”, rekao je Ivan Kovačević koji o uzroku požara nije htio nagađati već je istaknuo kako vatrogasnih snaga zasad ima dovoljno.

17:53 Župan Boban: Prioritet je do noći staviti požar pod nadzor

Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuvaćena vrlo velika površina. “Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslenika, nema druge štete u poljoprivredi. Ima jedna napuštena kamp kućica koja je izgorjela. Na terenu je 170 vatrogasaca, 50 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora i 1 helikopter.

Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor dokad mogu zračne snage pomoći gasiti požar jer je veliki dio nepristupačnog podučja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan.

N1

Do 16, 17 sati je bila tramontana, sada je okrenulo na maestral. To stvara problem zračnim snagama”, rekao je splitsko-dalmatinski župan.

Naveo je da je teperatura već danima preko 30 stupnjeva, što pogoduje požarima.

17:36 Požar zahvatio i dio borove šume

Požar je zaobišao kuće u Baradićima i širi se prema Planom u pravcu deponija. Sve je puno vatraogasaca. I dalje gori makija i suho raslinje, požar je zahvatio i dio borove šume, javlja Slobodna Dalmacija.

Ivo Cagalj/PIXSELL

17:05 Kovačević: Na terenu 170 vatrogasaca i 50 vozila

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izvijestio je kako su u poslijepodnevnim satima povećane vatrogasne snage koje gase ovaj požar, a na požarištu je angažirano 170 vatrogasca i 50 vatrogasnih vozila. Osim toga, kako su izvijestili vatrogasci, u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora.

16:46 Tucaković: Požar nije pod kontrolom, ali kuće nisu ugrožene

Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene, a stanje na terenu je puno bolje.

“Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca”, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

16:15 Zaustavljeno širenje požara prema Planom

Zaustavljeno je širenje prema Planom, aktivan je sjeveroistok. Trenutno se radi na pregrupiranju vatrogasnih snaga, a aktivno je 168 vatrogasaca i 49 vozila, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

15:58 Na terenu 168 vatrogasaca, 3 kanadera, 4 Air Tractora i 1 helikopter

Na gašenju požara kod Segeta Gornjeg trenutno je angažirano 168 vatrogasaca sa 49 vozila. Teško pristupačan teren, blizina naselja kao i vjetar otežavaju gašenje u kojem sudjeluju JVP-ovi: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

Pored zemaljskih snaga sudjeluju i zračne snage sa 3 Canadaira, 4 Air Tractora te 1 helikopter Mi8, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

“Situacija je trenutno puno bolja, krak požara koji je išao prema jugoistoku je zaustavljen. I dalje se nastavlja s gašenjem na nepristupačnom terenu”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

15:43 Županijski zapovjednik: Borimo se, ali nemamo jos požar pod nadzorom

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je za N1 da požar još nije pod nadzorom. Sjeveroistočni dio je ugrožen, kuće su obranjene.

Nema podatak o izgorjeloj kući, no dodaje da su navodno izgorjele dvije kampice. Vatru gasi 180 vatrogasaca, 50 vozila i tri kanadera.

“Borimo se, ali nemamo još požar pod nadzorom”, dodao je.

15:40 Tucaković za N1 o stanju na požarištu

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako se situacija na požarištu smiruje.

“Ugašena je vatra prema kamenolomu, a dalje se gasi prema sjeveroistoku. Promet u Zračnoj luci Split trenutno je otvoren. Gašenje bi trebalo trajati satima, ali očekuje se smirivanje vjetra”, rekao je Tucaković.

15:30 Zbog slabe vidljivost, zrakoplov nije mogao sletjeti u Zračnu luku Split

Zbog cijele situacije i očito vrlo slabe vidljivosti iznad splitske zračne luke, Dalmacija Danas doznaje da zrakoplov kompanije Easy Jet nije uspio sletjeti u zračnu luku.

“Upravo su nas odveli u Zadar, kazuju nam da je splitska zračna luka zatvorena za slijetanje”, govori čitatelj koji se našao u Easy jetovom avionu na relaciji Milan-Split.

15:20 MORH: Na terenu dva airtractora, dva kanadera i jedan helikopter

Dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine u  akciji gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.

Požar Seget Gornji

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Monday, August 2, 2021

15:05 Zahvaćena jedna kuća, ugašena struja

Kako javlja Slobodna Dalmacija, oko 13 sati požar je zahvatio jednu kuću u naselju Hrabar.

U gašenju požara angažirani su vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita. Struju su, zbog blizine vatre dalekovodu, već isključili stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore.

Splitsko-dalmatinska policija javila je da je zbog gašenja požara na cesti DC 58 jedan kolnički trak zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika.

14:40 Vatrogasni zapovjednik: Ovo je teško ludilo 

Na terenu je 100 vatrogasaca s 30 vozila s područja Segeta, Trogira, Kaštela, Splita, Solina, Sinja… Gase i 2 kanadera, 2 fire bossa, 1 helikopter.

“Požar se širi, nemamo ga pod kontrolom, radimo nadljudskim naporima da riješimo. Sve snage idu za Plano, teško ludilo je”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, prenosi Dalmatinski portal.

11:30 U gašenju požara angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita

Požar je buknuo oko 11 sati te su u njegovu gašenju angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita, rekli su vatrogasci.

“Upravo su nas odveli u Zadar, kazuju nam da je splitska zračna luka zatvorena za slijetanje”, govori čitatelj koji se našao u Easy jetovom avionu na relaciji Milan-Split.

 

Trenutačno nema informacija o prostornoj opožarenosti koju je zahvatila vatrena stihija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.