Eurozastupnica: Ovo je ključni potez za rješenje situacije sa Srbijom i Kosovom

Regija 26. tra 202318:45 2 komentara
N1

Europarlamentarka Sunčana Glavak komentirala je u Dnevniku N1 televizije današnji sastanak Odbora za vanjsku politiku Europskog parlementa na kojemu su glavne točke bila izvješća o Srbiji i Kosovu za 2022. godinu.

Glavak je za N1 rekla kako je na Odboru istaknuto žaljenje zbog niske usklađenosti Srbije s politikama EU-a, osobito u kontekstu agresije na Ukrajinu.

Podsjetila je da je EU najveći partner Srbije i najveći donator te rekla da se ponavlja i zabrinuotst zbog stanja slobode medija u susjednoj zemlji.

Hrvatska europarlamentarka otkrila je i da je uložila amandman kojim poziva na procesuiranje počinitelja ratnih zločina, povratak kulturnog blaga i otkrivanje masovnih grobnica.

Što se tiče izvješća o Kosovu, naglašava da je nužna normalizacija odnosa i uzajamno priznanje obiju zemalja. Također, važna je i vizna liberalizacija za građane Kosova.

Na pitanja o zbivanjima u Crnoj Gori, Glavak kaže kako ta zemlja prolazi kroz turbulentno razdoblje i da je EP zabrinut zbog svega što se dogodilo.

“Dobro je da preko 80 posto građana želi europski put Crne Gore”, kaže.

Superizborna godina u Hrvatskoj

“Hrvatska je priča o uspjehu”, poručuje Glavak nabrajajući što sve smatra postignućima Vlade Andreja Plenkovića i ističući članstvo u Schengenu i monetarnoj uniji.

“Oporba nema ideje ni političke ni socijalne, potpuni politički amaterizam. Što se tiče oporbenih aduta, jedno su želje, drugo mogućnosti. Građani jako dobro znaju ocijeniti tko može biti na čelu vlade i što od koga mogu dobiti. Do izbora ima još mnogo posla”, kaže.

Najavila je i novi projekt, ukidanje naknada za podizanje gotovine na bankomatima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare