Gong: Plenković kao Vučić – HDZ s botovima protiv opozicije i građana

Neva Zganec/PIXSELL

Gong se oglasio priopćenjem zbog, kako kažu, stranačkih botova HDZ-a.

U priopćenju Gonga navode se imena za koja iz ove organizacije tvrde kako su profili “koji lajkaju objave službene Facebook stranice HDZ-a, a zapravo se radi o stranačkim botovima – lažnim profilima s ukradenim profilnim fotografijama”.

Naime, mnoštvo botova, programa koji automatizirano izvršavaju zadatke s ciljem imitiranja ljudske aktivnosti, daje podršku HDZ-ovom vrijeđanju opozicije i manipulira građanima u superizbornoj godini, pokazala je Gongova analiza.

“Nakon prosvjeda 11 oporbenih stranaka, održanog 17. veljače u Zagrebu, HDZ je opoziciju u svojim objavama na službenoj Facebook stranici izvrijeđao kao ‘natražnu ljevicu’, ‘razularene bijesne revolucionare’ i ‘rusofile’. Time je zapravo ponizio i sve građane i građanke koji su podržali prosvjed kao ‘lijenčine, neradnike, putinofile, destruktivce i antidomoljube’, a te su objave bile popraćene s velikim brojem lajkova HDZ-ovih pratitelja”, kažu iz Gonga.

Tvrde i kako su zapazili da njihove objave komentira, lajka i dijeli niz profila s neuobičajeno malim brojem pratitelja i aktivnosti. “Iako se na prvu čine kao privatni profili građana i građanki, svi su ti profili zapravo registrirani kao stranice, i to u nepovezanim kategorijama: komičar, satira, glazba, zdravlje i ljepota i slično. Također, datum izrade stranice se nerijetko ponavlja, pa primjerice postoji nekoliko profila izrađenih na datume 13. lipnja 2023. i 9. veljače 2024. godine.”

“HDZ-ovi fanovi su zapravo ‘random guys’ s interneta”

Provlačenjem profilnih fotografija tih stranica kroz Google Image Search, Gong je, kažu, utvrdio da to nisu izvorne fotografije tih stranica, već fotografije raznih profila koji “plutaju” internetom već deset godina na X-u, Pinterestu i raznim forumima.

“Iako na ‘svojim’ profilima nisu aktivni, ovi su botovi često aktivni u komentarima ispod HDZ-ovih Facebook objava, gdje učestalo veličaju odluke Plenkovićeve stranke, dok oporbu kritiziraju i vrijeđaju. Samo neki od primjera vrijeđanja oporbe su ‘obični divljaci neartikuliranih zvukova umjesto govora’, ‘oporbeni otpad’, i ‘skup ljudi koji žele destrukciju RH, sramotno'”, pišu iz Gonga.

Gong: Ovo je astroturfing i manipulacija javnosti

“S obzirom na to da se građani i građanke u svom konzumiranju društvenih mreža ne bave ovakvom detekcijom, mogu zadobiti lažan dojam masovnosti podrške nekim idejama i razmišljanjima. Takvi pokušaji manipulacije sviješću putem umjetnih profila se naziva astroturfingom, stvaranjem iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci te time privlačenjem podrške birača. U Gongu smatramo da je ovo neetična i netransparentna politička kampanje i manipulacija javnosti, jer se umjetno stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji uoči službenog početka izborne kampanje, unatoč brojnim korupcijskim aferama koje prate Vladu Andreja Plenkovića.

Takvim se tehnikama i metodama u svojoj izbornoj kampanji koristio i Aleksandar Vučić, i to u takvoj mjeri da je u konačnici s X platforme uklonjeno 8.000 lažnih profila koji su hvalili lik i djelo srpskog predsjednika.

Sporna je dakako i sama komunikacija HDZ-a kojom se u ovoj analizi nismo posebno bavili. No službena komunikacija vladajuće stranke već je bila predmet Gongove analize zbog njihovog vrijeđalačkog diskursa kakav ne priliči mainstream strankama i potkopava demokratsku političku kulturu.

Krajem 2023. godine Gong je objavio analizu vrijeđalačkog diskursa komunikacije HDZ-a na Facebooku. Službena Facebook stranica HDZ-a već tri godine objavljuje sadržaj obilježen takvim diskursom, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera s jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima”, zaključio je autor Matej Mikašinović-Komšo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.