Grlić Radman: Tuđman bi se okretao u grobu kada bi čuo što Milanović govori

Vijesti 27. sij 202215:19 > 15:58 12 komentara
Gordan Grlić Radman
N1 / Nataša Božić

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu nakon sjednice Vlade te je komentirao rusko-ukrajinsku krizu, a osvrnuo se i na zahtjev o ukidanju imuniteta. Podsjetimo, mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja objavio je da mu je stigao zahtjev za ukidanje imuniteta ministru Grliću Radmanu zbog korupcije.

Ministar se osvrnuo i na promjene izbornog zakona u BiH. “EU je protiv onih koji odugovlače reforme i pdoržavaju status quo. Hrvatska je nazainteresiranija za političku stabilnost. Vrijeme istječe, ovo je izborna godina. Mislim da je svima u intersu imati stabilnu i funkcionalnu BiH koja je usmjerena na Europu. Ustrajemo na cjelovitoj BiH. Da je do Hrvatske, BiH bi već bila u EU.”

VEZANE VIJESTI

Grlić Radman se osvrnuo i na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini. Podsjetimo, Milanović je izjavio da će se “u slučaju eskalacije, povući hrvatski vojnici iz Ukrajine”.

“Kada govorimo o ovome, veleposlanici općenito, svjedoci smo jedne velike reputacijske štete gdje smo doživjeli sramotu u međunarodnoj zajednici zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića”, rekao je ministar, navodeći da su i ranije veleposlanici pozivani na razgovore zbog “nečuvenih, skandaloznih izjava koje su nečuvene u diplomatskoj praksi komuniciranja predsjednika država”.

Navodi da predsjednik trebao graditi mostove prema drugim zemljama. “Naši su partneri zgroženi i mene veleposlanici zovu, govore mi o jednom teškom ozračju u kojem se nalaze, gdje se pozivaju, traže dodatne informacije, pa i mene kao ministra, pitaju je li to stav Hrvatske.”

“Vlada se ograđuje od izjava predsjednika Milanovića”

“Rekao sam da se hrvatska Vlada ograđuje od izjava predsjednika Milanovića, da to nije hrvatska vanjska politika. Sve ono što izgrađujemo moramo sada skupljati krhotine svega onog što smo napravili reputacijski”, istaknuo je Grlić Radman.

“Od Asustrije, Bugarske, BiH – teško je nabrojati koliko su naši veleposlanici bili pozivani upravo zbog izjava predsjednika Milanovića. Poštujemo institucije vlasti, ali očekujemo od predsjednika konstruktivnu politiku koja će promovirati mir, stabilnost, suradnju”, dodao je ministar.

“Možda je on slučajni predsjednik jer je jednom rekao da je Hrvatska slučajna država. Hrvatska ne zaslužuje takvo ponašanje. Predsjednik Tuđman bi se okretao u grobu kada bi slušao narativ koji govori predsjednik Milanović”, kazao je Grlić Radman.

Dodao je da navodno u Ukrajini postoji neka inicijativa da se Milanovića proglasi “personom non-grata“, što je nečuveno.

“Zgroženi smo. Kao ministar vanjskih poslova, imam veliki teret i odgovornost zbog veleposlanika, moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se i reći da to nije službena politika hrvatske vlade”, poručio je Grlić Radman.

“Grmoja se ne bavi ničim osim sramoćenjem”

Ministar se potom osvrnuo i na zahtjev o ukidanju imuniteta.

“To je jedna stara priča, još iz vremena kad je bilo puno drugih ministara, gdje je, ne znam kako Sabaljak, tad je bio glavni tajnik… Kad je bio glavni tajnik, nije to otvarao, ali kad je smijenjen, kad je došao novi ministar, u trenutku kad je Most izbačen iz koalicije, krenulo se s pričom koja se stalno “bildala””, rekao je ministar pa nastavio:

VEZANA VIJEST

“Dakle, ja sam nešto naslijedio. Uskok je u kolovozu 2021. godine odbacio neosnovanu priajvu Sabljaka protiv mene, ali i moje bivše kolegice jer je to od ranije. Sabljak je bio izmanipuliran politički od Grmoje, ničim drugim se ne bavi nego sramoćenjem. To je nevjerojatna montaža i konstrukcija doređenih rečenica koje samo žele stigmatizirati, difamirati hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade što je skandalozno. To je duga priča, trakavica.”

Ministar Grlić Radman se osvrnuo i na zaszpnika Mosta Nikolu Grmoju, navodeći da on ignorira institucije vlasti.

“Grmoja me pozvao u Sabor svjedočiti, ja sam se odazvao iako po Poslovniku Sabora nisam morao. Tri sata i 45 minuta smo razgovarali, čak i oni koji su bili skloni Grmoji, posumnjali su u te optužbe i jedva da je uopće imao konsenzus, bio je gotovo blijed kad su ga svi napustili. Bile su dvije odluke, za jednu nije imao konsenzus, za drugu je imao konsenzus da pita DORH za putne naloge, ali DORH je odbacio. Jedan čovjek ignorira instituciju vlasti, ignorira DORH, Uskok, sud. On je u istom trenutku istražitelj, tužitelj, policajac, sudac. Žao mi je da je Sabljak izmanipuliran”, kazao je Grlić Radman.

“Učinit ću sve kako zakon propisuje, nemam problema s tim”, zaključio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare