HDZ-ov načelnik pred izbore u lokalnim novinama hvalio svoje uspjehe. Sve je platio općinskim novcem

Vijesti 22. svi 202407:07 0 komentara
Ilustracija/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL/Bednja.hr/Sukobinteresa.hr

Načelnik općine Bednja, HDZ-ov Damir Poljak koji je i ravnatelj Opće bolnice u Varaždinu nezakonito je potrošio javni novac tiskajući lokalno glasilo u kojem je sam sebe promovirao.

Utvrdio je to Visoki upravni sud na kojem je Poljak pokušao srušiti odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nije mu uspjelo.

Kako je prekršio zakon?

Povjerenstvo je utvrdilo da je Poljak bio u nezakonitom sukobu interesa kada je platio izdavanje glasila koje je na naslovnici imalo upravo tekst o njemu uz pohvale njegovog dosadašnjeg rada.

Tekst je objavljen pred lokalne izbore 2021. na kojima se Poljak kandidirao za novi načelnički mandat. Na naslovnici je stajalo: “Ovo je budućnost Općine Bednja koju ćemo ostvariti u sljedeće četiri godine”. Na trećoj stranici pak bila je Poljakova fotografija s obilježjima izborne kandidature.

Zbog ovakvog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvo je Poljaku izreklo novčanu kaznu od 3.000 eura koju može platiti u šest rata.

“Te novine su se tiskale i prije mog mandata

Poljak se s tom pozamašnom kaznom nije pomirio već je podnio tužbu Visokom upravnom sudu RH .Taj sud sada je potvrdio odluku Povjerenstva.

Inače, Poljak je potvrdio da je Općina Bednja platila izdavanje glasila u kojem je objavljen tekst uz njegovu fotografiju. No, objašnjavao je, nije se radilo ni o kakvoj promidžbi već isključivo o informacijama o proteklom razdoblju u kojem je on vodio općinu.

“Te novine su se tiskale i prije mog mandata”, pravdao se. Dodao je je kako je zbog iste stvari već bio prekršajno sankcioniran prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zato je smatrao da ne može za to isto biti i kažnjen prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Naime, postoji pravno načelo da se za istu stvar ne može dva puta odgovarati. Ali, ta argumentacija mu je odbačena.

Što je na kraju utvrdio sud?

Visoki upravni sud RH zaključio kako ga je Povjerenstvo opravdano kaznilo zbog trošenja javnog novca u svrhu političke promidžbe.

“Javna sredstva s kojima je ovlašten raspolagati iskoristio je za osobni probitak odnosno vlastite interese”, stoji u odluci Visokog upravnog suda RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!