Hoće li izborni sustav doći na red? Većina se slaže: “Pravila treba mijenjati”

Vijesti 26. sij 202219:59 1 komentar
Hrvoje Jelavic / PIXSELL / Ilustracija

Popis stanovništva potvrdio je demografsku katastrofu, ali i osvijestio da se izborne jedinice napokon moraju ujednačiti u broju birača jer su odstupanja znatno veća od dopuštenih pet posto. SDP predlaže svoj model smanjivanja izbornih jedinica, a HDZ najavljuje da će s novim rješenjem izbornih zakona izaći do ljetne stanke.

Tek su se vratili sa zimskih praznika, a sabornica opet poluprazna. Ipak zastupnici nisu bez ideja, SDP predlaže preustroj izbornih jedinica, pa i HDZ odmah najavljuje novo zakonsko rješenje.

VEZANE VIJESTI

“Broj izbornih jedinica potrebno je smanjiti na šest, šest jedinica koje će pratiti teritorijalni ustroj Hrvatske i koje neće birati isti broj zastupnika, a Zagreb mora biti jedna izborna jedinica”, ustvrdio je Peđa Grbin.

Ustavni sud već deset godina upozorava da su odstupanja u broju birača u izbornim jedinicama veća od dopuštenih pet posto, ali popis stanovništva sada je okidač da se u redizajn jedinica napokon mora ići.

“Pozivamo sve stranke da ovo napravimo kako bi ljudi znali koga biraju, ali i da osiguramo da glas u svakom gradu vrijedi isto”, dodao je Grbin.

Demografska kriza zajedno sa SDP-ovom inicijativom očito je inspirirala HDZ da objave kako će do ljetne stranke predstaviti novi Zakon kojim će se ujednačiti izborne jedinice.

“Naš je cilj utvrditi zakonska rješenja koja će omogućiti da svaki glas isto teži, ili ćemo mijenjati granice izbornih jedinica kako bi bio jednak broj birača, ili ćemo u postojećim mijenjati broj zastupnika”, rekao je Branko Bačić.

Kada je riječ o SDP-ovom prijedlog, Bačić ima zamjerku: “Prijedlog SDP-a na određeni način uvodi u Hrvatsku političku zbilju, otežani pristup malim regionalnim strankama, čim je veća izborna jedinica tim je veći ulazak malim strankama.”

I oporba i vlast složni su da se izborne jedinice moraju mijenjati, međutim teško će se dogovoriti oko modela izmjene i u samoj oporbi.

“Apsolutno se ne slažem s HDZ-ovim prijedlogom da treba kazniti Slavonce jer nas je manje”, istaknuo je Ivan Penava.

“Neustavan i nelegalan sustav”

U Klubu socijaldemokrata smatraju da izborne jedinice nisu ključno pitanje u vrijeme podivljale inflacije, ali i da središte političke moći i odlučivanja treba vratiti u Sabor.

VEZANE VIJESTI

“Neka se oni bave izbornim inženjeringom, mi se bavimo kako da građani žive bolje. Što se tiče izbornih jedinica, naravno da treba uskladiti broj stanovnika jer je to obveza jednakopravnosti”, istaknuo je Davor Bernardić.

U Mostu najavljuju da će i oni izaći sa svojim prijedlogom ujednačavanja jedinica.

“Definitvino ne možemo imati ovakav neustavan i nelegalan sustav u kojem glas ne vrijedi isto, razlike i do 25 posto”, ustvrdio je Nikola Grmoja.

Platforma Možemo podržava da se smanji broj izbornih jedinica.

“Da je izborni zakon loš, i Ustav je rekao 2011. godine da u Hrvatskoj svaki glas ne vrijedi isto. Popis stanovništva pokazao da je odljev veći gdje glas vrijedi više, treba mijenjati izborni zakon i smanjiti broj izbornih jedinica”, rekla je Ivana Kekin.

Dugo gurano pod tepih, pitanje izbornog sustava možda napokon dodđe na dnevni red. Vlast ima još godinu i pol dana jer se u izbornoj godini izborna pravila ne bi smjela mijenjati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare