Hoće li niska procijepljenost dovesti do kraha turističke sezone?

Vijesti 03. velj 202220:43 > 20:45 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Savjet za oporavak i razvoj turizma, koji okuplja predstavnike najvažnijih segmenata te industrije, upozorava da Hrvatska toliko zaostaje za konkurencijom po procijepljenosti da bi nam se moglo obiti o glavu.

Naime, na novim kartama ECDC-ja stajat će i procijepljenost zemlje, ne samo broj zaraženih od covida. Hrvatska je, podsjetimo, trenutačno zabrinjavajuće tamnocrvene boje s tendencijom da tako ostane do daljnjega.

VEZANA VIJEST

Opatija – zimovalište kojem snijeg ne treba. Domaći grabe svoju dozu zdravlja. Iskoristite dan dok nisu nagrnuli turisti.

“E sad malo više mi uživamo, onda to prepuštamo njima, da oni uživaju u ljeti više nego mi”, kaže Nada Wolf iz Voloskog.

“Prepolovit ćemo put do Mošćeničke Drage, do Slatine i nazad”, dodaje njezin suprug Zdravko.

Inače, od Voloskog do Drage, uglavnom uz more, hodali bi više od tri sata. Oni šeću, drugi plivaju, a neki se sunčaju. Triatlon bez štoperice.

“Imamo vremena za sve. Imate vremena za razmišljati? Ne razmišljam ništa jer uživam u soncu, naravi”, kaže Majda Dravšnik Pekar iz Slovenije.

Siječanj kakav nisu imali od početka stoljeća

Eto ipak ima turista. Dapače, kažu u Opatiji da ovako dobar siječanj nisu imali doslovce od početka stoljeća. I uređuju se polako za ljeto.

“Pa svakako su prošlogodišnji rezultati bili na visokoj razini, odlični. Naravno da situacija ove godine neće biti ista. Nadamo se da će se situacija s epidemijom smiriti, tako da mi interno očekujemo i bolje rezultate”, ističe Van Sarajlić, menadžer hotela.

VEZANE VIJESTI

Sve ovisi o onom virusu, odnosno našem odgovoru na njega.

“Gosti prate situaciju u zemlji. Mi ih stalno informiramo o stanju, radimo intenzivno i s turističkim gospodarstvom da onaj Stay safe in Croatia, i higijenske i sve druge mjere budu u objektima na što višem nivou jer gosti to prate, oni znaju Zbog toga su nam prošle godine i došli, tako da ih moramo ponovno privući”, napominje Rena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Zato u Zagrebu zasjeda visoki Savjet za oporavak i razvoj turizma. I dok je Kvarner primjer sa 75 posto procijepljenog odraslog stanovništva, ostatak zemlje itekako zaostaje.

Zato ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac upozorava:

“Svi znamo da se konkurentske zemlje vraćaju. Pokazali smo i prezentaciju kakva je procijepljenost na Mediteranu, i puno je veća nego što je to u Hrvatskoj. Prošle godine pokrenuli smo prioritetno cijepljenje turističkog sektora s izutetno dobrim odazivom, preko 70 posto. I ovim putom pozivam cijeli turstički sektor da i dalje bude odgovoran.”

I sektor je općenito zabrinut, pali se alarm. Svi su bolji od nas, i Mediteranci, ali i emitivna tržišta, uključujući SAD.

“Bojim se da nam se ne dogodi da sve ono što smo lani kao sektor napravili i napore koje smo uložili da se što prije vratimo ili da budemo na putu oporavka, bojim se da smo ove godine, s ovom situacijom u kojoj se danas nalazimo, opet na nultoj točki iz koje moramo početi graditi sve ispočetka”, kaže predsjednica Udruge hotelijera pri HGK Josipa Jutt Ferlan.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih turističkih agencija, također napominje:

“Svi znamo što će se hrvatskom turizmu dogoditi ako kojim slučajem ostanemo tamnocrveni ili crveni. Ako njemačka vlada ili austrijska vlada daju samo sugestiju svojim građanima da ne putuju na takve destinacije, to bi znatno utjecalo na naš turizam, znatno bi utjecalo na brojeve, na financijsku strukturu svega onoga.”

Do mora ne dopire ništa od ovih vapaja. Radije upijaju zimsko sunce. Sutra bi mogla kiša…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!