Hrvatska će primiti 20 Afganistanaca koji su radili za Europsku uniju

Vijesti 18. kol 202112:13 > 13:40 2 komentara
HOSHANG HASHIMI / AFP

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu da će Hrvatska primiti 20 Afganistanaca koji su radili u delegaciji Europske unije u Afganistanu.

Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, odnosno oko 500 domaćih ljudi, rekao je Grlić Radman. Riječ je o prevoditeljima, logističarima i njihovim obiteljima.

Hrvatska će prihvatiti 20 osoba. “Oni su bili potpora našim snagama i naša dužnost i obveza je zaštititi ih”, rekao je hrvatski ministar.

“Prošli su sve potrebne sigurnosne provjere i natječaje za rad u institucijama, visoko su obrazovani, to nisu neregistrirane osobe bez dokumenata već poznate osobe u sustavima naših institucija”, istaknuo je.

Brzina kojom su talibani osvojili Afganistan, nakon povlačenja većine snaga NATO-a, iznenadila je zapad, a mnoge zemlje sada nastoje izvući svoje diplomate i Afganistance koji su im pomagali.

Hrvatska je do utorka uspjela evakuirati svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, a ministar je još jednom zahvalio na pomoći američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima.

Hrvatska će slijediti EU u stavu o talibanima

Hrvatski ministar sudjelovao je u utorak na neformalnoj virtualnoj konferenciji ministara vanjskih poslova EU-a.

VEZANE VIJESTI

“Osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, prioritetno žena i djevojčica kao i sigurnost svih državljana EU-a i lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u EU delegaciji na različitim poslovima kako bi ne bi bile metom odmazde talibana”, rekao je Grlić Radman.

“Nakon gotovo 20 godina nije se uspjelo transformirati afganistansko društvo”, rekao je ministar.

Istaknuo da je Hrvatska sudjelovala u tome u 70 bilateralnih projekata te osnovala jednu školu za primalje, a ministar smatra da je to “doprinos koji ne bi trebao ostati nevidljivim”.

Na upit koji je stav Hrvatske o međunarodnom priznanju novog režima u Afganistanu, Grlić Radman je rekao da će se “u tom pogledu slijediti dogovore zemalja članica EU-a”.

Opasnost od migrantskog vala

Ministri su na neformalnom susretu razgovarali o potencijalnom migrantskom valu. Kako bi se spriječio taj ishod, ministar kaže da je “važno imati komunikaciju s talibanima, komunikaciju s trećim zemljama, susjednim zemljama, koje bi također trebale podnijeti teret odgovornosti eventualnog migrantskog vala”.

“Ako talibani pokažu i dokažu da su spremni poštovati vladavinu prava, ljudska prava, sigurno je da će to biti šansa za uspostavu suradnje”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da ni Hrvatskoj nije u interesu da postane migrantsko žarište.

“Naravno da Hrvatska isto ne želi biti ‘hot spot’. Mi smo isto imali i imamo još uvijek tzv. balkansku rutu (…) Vi znate koliko je to iznimno zahtjevan i izazovan posao, gdje 6500 hrvatskih policajaca čuva najdužu granicu EU-a”, rekao je Grlić Radman.

“Jednako smo zabrinuti kao i Grčka jer ne bismo htjeli doživjeti situaciju koja se dogodila 2015./2016.”, rekao je ministar.

.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare