Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život: Potvrđena presuda Europskog suda

Vijesti 05. tra 202210:13 > 10:52
Izvor: N1

Visoko vijeće Europskog suda za ljudska prava odbilo je zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine. Time je potvrđena presuda da je Republika Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život, nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici.

Europski sud za ljudska prava objavio je odluku Visokog vijeća koje je odbilo zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine Hussiny.

Prema presudi Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja.

VEZANE VIJESTI

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, između kojih i sutkinja Ksenija Turković. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Šestogodišnja Madina izgubila je život na tračnicama nakon što je hrvatska policija uskratila zahtjev za azilom cijeloj obitelji i uputila ih da po pruzi u noći krenu iz Hrvatske prema Srbiji.

Odluka Suda

U odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava, u studenom 2021. godine zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

– jednoglasno, da nije došlo do kršenja Članka 3 u odnosu na odrasle podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članaka 5 i 1 (pravo na sigurnost i slobodu) u odnosu na sve podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 4. protokola br. 4 Konvencije (zabrana kolektivnog izbacivanja stranih državljana) u odnosu na majku podnositeljicu i njenih petero djece, i

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 34. (pravo na individualni zahtjev) u odnosu na sve podnositelje.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, MAD.H., koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite. Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito. Također, Sud drži da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprječavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, među ostalim, ograničavala pristup odvjetniku”.

 

Komentari

Vaš komentar