Hrvatska Ukrajini prenosi iskustva skrbi o braniteljima

Vijesti 11. lis 202318:27
Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida predstavili su u srijedu u Europskom parlamentu hrvatsko iskustvo rehabilitacije i skrbi za branitelje, priopćio je ured hrvatskog eurozastupnika Karla Resslera istaknuvši relevantnost tog iskustva za Ukrajinu.

Na okruglom stolu u organizaciji hrvatskog zastupnika Karla Resslera (HDZ/EPP) predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iznijeli su eurozastupnicima, predstavnicima Europske komisije i ukrajinskih vlasti kompleksnost i raznovrsnost izazova s kojima se branitelji i njihove obitelji suočavaju i dugo po prestanku ratnih zbivanja, stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški predstavio je teške zdravstvene, psihološke i socijalne posljedice rata, ali i doprinos koji branitelji svakodnevno mogu dati i daju svojim zajednicama.

“Žrtve rata nisu samo branitelji i ratni veterani, već i njihove obitelji, supruge i djeca. Uključivost i kultura sjećanja je jedan ključan dio podrške braniteljima, a veliku ulogu ovdje imaju i mediji. Nadamo se da, kao udruga branitelja, možemo doprinijeti zbrinjavanju ratnih veterana, ne samo iz Hrvatske već i Ukrajine.”, naglasio je Glogoški, navodi se.

Načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić istaknula je uspješnu bilateralnu suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja s ukrajinskim vlastima dok je zamjenik ukrajinskog veleposlanika pri Europskoj uniji Serhii Tereshko zahvalio Hrvatskoj na vrijednim lekcijama, kao i dosadašnjoj pomoći, uključujući i zdravstvenoj skrbi koju Hrvatska pruža za teške ukrajinske ranjenike.

Zastupnik Ressler istaknuo je kako hrvatski branitelji od početka agresije posebno dobro razumiju patnje napadnute Ukrajine.

“Budući da je Hrvatska i sama proživjela slične strahote u nasrtajima velikosrpskog režima, imamo posebnu ljudsku odgovornost solidarnosti. Važan aspekt takve podrške koju Hrvatska može ponuditi je i institucionalno iskustvo skrbi i rehabilitacije branitelja. Današnjim okruglim stolom želimo poručiti da se uz vojnu, humanitarnu i financijsku pomoć, ne smije staviti u drugi plan posljedice ratnih razaranja na ljude, u prvom redu hrabre ukrajinske branitelje. Hrvatsko iskustvo u tome može biti vrlo poučno i korisno za Ukrajinu.” zaključio je zastupnik Ressler, založivši se i za snažniju europsku podršku takvoj suradnji.

Predstavnici Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine sudjelovali su kao počasni gosti sjednici Kluba zastupnika Europske pučke stranke gdje im je zahvalnost izrazio i predsjednik Kluba Manfred Weber, a nakon toga i svečanoj ceremoniji ispred Europskog parlamenta u spomen na sve žrtve barbarskih terorističkih napada Hamasa na Izrael, priopćio je ured zastupnika Resslera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.