HZJZ objasnio zašto kineska cjepiva Hrvatska neće naručivati samoinicijativno

Vijesti 19. velj 202116:401 komentar
cjepivo, sinopharm
Izvor: Khalil MAZRAAWI / AFP

Unatoč tome što su se u izradi sjepiva Sinopharm i Sinovac koristile dobro poznate tehnologije, nekoliko je razloga zašto se na njih u Hrvatskoj ne računa.

Slobodna Dalmacija zatražila je i dobila odgovor od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Raspoložive informacije o cjepivima kineskih proizvođača Sinopharm i Sinovac trenutno su ograničene te onemogućavaju nekakvu detaljniju analizu njihove kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti”, rečeno im je.

“Tehnologija je provjerena, ali…”

“S obzirom na poznatu tehnologiju koja je korištena desetljećima u proizvodnji brojnih učinkovitih cjepiva, za pretpostaviti je da se radi o dobrom cjepivu, pod uvjetom da su zadovoljeni potrebni kriteriji dobre proizvođačke prakse, o čemu, međutim, nema dovoljno dostupnih informacija. Također, nema ni dovoljno podataka o rezultatima kliničkih istraživanja, u čijoj se interpretaciji uzimaju u obzir i kriteriji dobre kliničke i dobre farmakovigilancijske prakse”, dalje se navodi u odgovoru Slobodnoj Dalmaciji.

Postoji i još razloga:

“Cjepiva će biti dovoljno”

“Hrvatska kao članica EU sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva u sklopu koje se nabavljaju samo ona cjepiva koja centraliziranim postupkom odobri Europska agencija za lijekove. Rigorozan postupak provjere kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti cjepiva u sklopu tzv. postupka postupne ocjene za sada su prošla su samo tri cjepiva (cjepiva proizvođača Pfizer/BionTech, Moderna i Astra Zeneca) i odobrena za upotrebu u EU, od kojih su sva tri u upotrebi u Hrvatskoj.”

“Hrvatska za sada ne planira u samoinicijativnu nabavu drugih cjepiva, uključujući i ovih kineskih proizvođača, budući da bi u narednim tjednima u Hrvatsku trebalo stići dovoljna količina cjepiva za cijepljenje sukladno Planu cijepljenja protiv covida-19”, stoji u odgovoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar