Ivan Penava: Vlada bi trebala zamrznuti cijenu po jednog prehrambenog artikala

Vijesti 23. srp 202213:42 1 komentar
ATTILA KISBENEDEK / AFP, Ilustracija

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava zatražio je od Vlade da, u cilju pomoći građanima u borbi s visokim cijenama hrane, zamrzne cijenu po jednog prehrambenog artikla rekavši kako se konkretni prijedlozi Domovinskog pokreta za takav potez već mjesecima nalaze na stolu Vlade.

“Nije nužno zamrznuti cijene cijele palete proizvoda nego jednog artikla iz nužnih proizvoda. Modeli mogu biti različiti, ali hrana ne smije biti luksuz niti jednog građanina Republike Hrvatske. Tko ima novca neka kupuje skuplji kruh, ali cijena jednog tipa kruha trebala bi biti zamrznuta”, kazao je Ivan Penava u subotu na konferenciji za novinare.

Penava je čestitao svima koji su radili na gradnji Pelješkog mosta, pa i Vladi čijem je predsjedniku Andreju Plenkoviću zamjerio izjavu kako bez Europske unije ne bi bilo Pelješkog mosta.

PROČITAJTE JOŠ

“Toga mosta ne bi bilo bez Hrvata i Hrvatske. Odlaskom ministra Marića objavljeni su podaci o dobiti koju hrvatska država ostvaruje putem PDV-a, a ona iznosi 4,3 milijardne kuna. To vam je više nego dva Pelješka mosta. Samo u pola godine Hrvati su uplatili u državni proračun te novce temeljem poskupljenja cijena”, kazao je ustvrdivši da se samo na odobrenom zaduženju HEP-u od 880 milijuna kuna za kredit od milijardu eura moglo napraviti tri i pol Pelješka mosta.

Dotaknuvši se ponovno podatka da je od PDV-a u prvoj polovici ove godine država prikupila 4,3 milijarde kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pitao je kako onda dijelimo svi skupa teret krize ako država tako puno zarađuje na poskupljenjima dok građani sve teže preživljavaju. “Plaćamo ne samo povećanu cijenu proizvoda, nego plaćamo više i za porez i zato nastaje ovih 4,3 milijarde kuna viška prihoda i to u pola krize”, ustvrdio je Ivan Penava.

Komentirao je i kako se Vlada hvali rastom kreditnog rejtinga što bi po njemu u normalnim okolnostima doista bilo za pohvalu. “Međutim, Vlada ne kaže da se danas zadužuje po puno skupljim uvjetima nego što je to bilo jučer. Koji je smisao porasta kreditnog rejtinga, ako se zadužujete po skupljim uvjetima? O tome nitko ne priča”, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare