Izdano crveno i narančasto upozorenje za subotu i nedjelju zbog bure i kiše

Vijesti 19. stu 202213:01 0 komentara
Dino Stanin/PIXSELL

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za subotu i nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za regiju Dubrovnik i područje Kvarnera i Kvarnerića, objavilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite

Za subotu je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog vjetra jer se očekuje jaka, u noći ponegdje olujna bura s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

VEZANE VIJESTI

Građanima se savjetuje da budu svjesni opasnosti, obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća, kao i da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.

U regiji Dubrovnik izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno moguće obilne kiše. Lokalno su moguće bujične i urbane poplave, a moguća količina oborine je 60-100 mm.

Građanima se poručuje da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu jer je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže. Moguć je i prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Mogu biti opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području Kvarnera i Kvarnerića narančasto upozorenje izdano je zbog jake, u noći ponegdje i vrlo jake bure s najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

Građanima se savjetuje da očekuju i budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako građani putuju, trebaju pratiti informacije o prometu.

Za nedjelju je također, za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog vjetra. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Za područje Kvarnera i Kvarnerića izdano je narančasto upozorenje. Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Građanima se savjetuje da prate vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjere stanje na cestama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!