Jandroković: Sastanke HDZ-a prepričavao je netko politički priglup

Vijesti 12. sij 202112:11 > 12:44
Izvor: N1

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je 9. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima Klubova zastupnika na kojoj će biti riječi o dnevnome redu predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora. Jandroković kaže da će to biti vrlo zanimljivo i dinamično zasjedanje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje se ticalo cijepljenja zastupnika te je li problematično da se oni cijepe prije ostatka populacije, Jandroković je kazao sljedeće:

“Kazao sam koji je smisao – s jedne strane zastupnici koji su birani od naroda vlastiti primjerom žele pokazati da se treba cijepiti, bilo je rasprava trebaju li se političke osobe cijepiti prvi da pokažu svojim primjerom da je to dobro ili pričekati da se cijepe ugrožene skupine, pa da dođu na red. Čini mi se da smo sada našli neki kompromis jer se cijepio Predsjednik Republike, ministri su se cijepili. Oni koji su preboljeli covid se nisu cijepili jer isto tako šalju određenu poruku time, a zastupnici spadaju u one koji su predstavnici naroda”, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

VEZANE VIJESTI

Dodaje kako smatra da cijepljenje zastupnika neće utjecati na dinamiku cijepljenja onih iz opće populacije koji trebaju biti cijepljeni.

Na pitanje našeg Hrvoja Krešića o izvješću o stanju Civilne zaštite te je li upoznat s time, Jandroković kaže sljedeće:

“Nisam bio informiran o tome kako županije analiziraju i gledaju na mogućnost ovakvih situacija koje su se dogodilo. Mislim da je logično da kao predsjednik Sabora nemam baš informaciju o tome kako koja županija vidi kako se može nositi s tim izazovima”, kazao je te dodao:

Ovo katastrofa koju dosad nismo imali

“Prvo bih volio naglasiti da je ovo katastrofa koju dosad nismo imali. Ovo je zaista jedna nesreća koja je pogodila ovu generaciju i nismo imali iskustva kako se s tim zlom nositi. Zagrebački potres bio je velik, ali ovo je io 6,2. Pogodio je područja koja su ionako slabija po razvoju, naseljenosti i radi se o jednom izuzetno traumatičnom i bolnom iskustvu. U prvi trenutak reagirala je s jedne strane i država, ali i ono što je bilo posebno zanimljivo za vidjeti, reagirali su ljudi, volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva. I tako je trebalo ostati. Ali čini mi se da je u ovih prvih nekoliko dana došlo do određene napetosti i da se pokušalo tu situaciju napraviti kao da imamo s jedne strane državu, a s druge volontere. Po meni – sve j to jedna Hrvatska i svi su djelovali na način kako us najbolje znali i umjeli da pomognu onima koji su se našli u tako teškoj i katastrofalnoj situaciji”, rekao je Jandroković.

“Država je u prvi tren osigurala da se iz ruševina izvuku oni koji su nastradali. Nitko nije ostao pod ruševinama. Vrlo brzo nakon potresa vraćena je i voda i struja i plin i u naselja okolo Gline, Petrinje i Siska. Vlada je donijela odluku da sa 120 milijuna kuna pomogne ugroženim krajevima. Čini mi se da radilo po protokolima i da je sve u tom prvom trenutku napravilo primjereno”, dodao je.

“Boli me ono što se sada događa”

Istaknuo je i kako su se brojni volonteri angažirali i kako svakome treba reći hvala. “Boli me ono što se sada događa, da se dijelimo. Govori se ‘ja sam napravio ovo, ovaj drugi nije’. Svatko sa svoje strane treba maksimalno doprinijeti da prevladamo ovu katastrofalnu situaciju”, također je istaknuo.

Komentirao je jučerašnje izjave s predsjedništva HDZ-a. Kaže li on Banija ili Banovina, upitali su ga novinari te je li istina ono što su mediji jučer prenijeli, da neki iz HDZ-a smatraju da se dio medija s oporbom urotio protiv Vlade.

VEZANE VIJESTI

“Kad sam vidio tu informaciju sa sastanka postalo mi je jasno da je netko od stranačkih kolega tu informaciju plasirao medijima na način na koji ju je plasirao. To je bio veliki sastanak preko video veze, preko 100 ljudi je nazočilo video tehnologijom tom sastanku. Moj prvi zaključak je bio da se radio o nekome tko je jako zlonamjeran, kada tako interpretira ono što se raspravljalo ili – bit ću vrlo grub – priglup, pa nije razumio to o čemu smo mi tamo razgovarali”, komentirao je.

“Dakle, taj netko tko je tu informaciju plasirao prešutio je da je rasprava bila jako široka, da se za raspravu javilo između 15 i 20 ljudi, da smo čuli različite rasprave, a zaključak koji je iznesen da se radi o nekakvoj uroti je jednostavno besmislen. Dakle, govorili smo o strategiji oporbe koju će ona imati na sjednicama Sabora, o fenomenima koji se događaju. Jedna demokratska rasprava u kojoj se čuju različiti stavovi i mišljenja, pa mi smo velika, demokratska stranka”, dodao je Jandroković.

“Nepristojno, neprimjereno i zlonamjerno”

Na inzistiranje našeg reportera Hrvoja Krešića da odgovori je li istina ono što mediji pišu o sinoćnjem sastanku, Jandroković kaže sljedeće: “Sastanke koji su zatvorenog tipa ne prepričavam. Možete pitati i nazvati one čiji su citati iznošeni što su govorili i je li to što tamo piše točno ili nije. Bio bih nepristojan kada bih prepričavao ono što se događa iza zatvorenih vrata. Mene je citiralo tako da sam rekao da će nas oporba napadati u Saboru. To je zaista jedna urotnička teza i neobična, pa naravno da će nas oporba napadati. Iza svojih stavova stojim. Službeni stavovi stranke komuniciraju se ili prije ili nakon sjednice predsjedništva stranke. Što je tko govorio, zašto, to su druge teme – ali je nepristojno, neprimjereno i zlonamjerno od onoga tko je takve informacije pustio na način kako je pustio”, dodao je.

“Da vas smirim, kolega Krešić, ništa što se na tom sastanku događalo vas ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju. Polemika oko toga kaže li s Banovina ili Banija vodi se javno. Ja sam nekako na poziciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako netko kaže drugačije podriva državu”, zaključuje Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar