Je li Milanović prekoračio svoje ovlasti? Evo što kaže ustavni stručnjak

Vijesti 01. stu 202108:35 1 komentar
Miroslav Lelas/PIXSELL/Ilustracija

U Hrvatskoj su oči nacije uperene u veliki sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Dok političke opcije zagovaraju smirivanje strasti, dio ustavnih stručnjaka tvrdi - predsjednik je prekoračio ustavne ovlasti.

U Vukovaru je u nedjelju ministar Mario Banožić predvodio izaslanstvo i položio vijenac, ali o skandalu na prisezi i svađi s predsjednikom danas nije htio govoriti.

VEZANE VIJESTI

Ministar šuti jer čeka rezultate inspekcije koju je poslao u ured načelnika glavnog stožera da provjeri je li admiral Hranj prekršio zakon i to u čak 130 zapovijedi koje je izdao. Nalaz inspekcije žele vidjeti i u saborskom Odboru za obranu koji se sastaje za nekoliko dana.

“Gospodin Hranj mora biti zaštićen jer je izvršavao zapovjedi pošto je predsjednik države po svojoj dužnosti vrhovni zapovjednik. Admiral Hranj nije ni mogao postupiti drugačije“, kaže Matko Kuzmanić, član saborskog Odbora za obranu

U iščekivanju rezultata inspekcije potpredsjednik Odbora za obranu iz redova HDZ-a vjeruje da se sve radi u okvirima zakona. “Hrvatska vojska ne smije biti temelj sukoba. To je nacionalna sigurnost, temelj hrvatske države. Ja sam uvjeren da se moramo vratiti nekoliko koraka unatrag, vratiti kulturu dijaloga”, smatra Ante Deur, potpredsjednik saborskog Odbora za obranu.

Ustavni stručnjak Palić jasno tvrdi, oko skandala na prisezi ročnika predsjednik Milanović je u krivu. “Pogriješio, izašao je izvan okvira svojih ustavnih ovlasti zbog toga što on kao vrhovni vojni zapovjednik ne može oduzimati pravo govora u osnovi nikome, a pogotovo osobi koja nije pripadnik oružanih snaga Repubilke Hrvatske”, objašnjava Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku za Dnevnik.hr.

Unatoč mahanju Ustavom i zakonima nastavak sukoba ovisi prvenstveno o političkom dogovoru. Za deset dana je sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost na kojoj za istim stolom sjede i premijer i predsjednik i ministar obrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare