Jeste primijetili u Zagrebu ljude s neobičnim ruksacima? Evo o čemu je riječ

Vijesti 02. kol 202317:16 0 komentara
Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovih dana na zagrebačkim ulicama mogu se vidjeti ljudi koji gradom hodaju s neobičnim ruksakom i kamerom na leđima. Riječ je o Appleovim kamerama koje koriste za snimanje i mapiranje grada za Apple Maps.

U Hrvatskoj se trenutno mapiraju samo grad Zagreb i okolica, a snimanje će trajati do 18. kolovoza.

Tvrtka Apple provodi geodetska mjerenja vozilima diljem svijeta kako bi prikupila podatke potrebne za poboljšanje aplikacije Apple Maps i pružanja podrške značajci Look Around, piše Apple na svojim službenim stranicama.

“Povremeno ćemo možda ponovno posjetiti i prikupiti podatke na nekim od tih mjesta kako bismo održali visoku kvalitetu i ažuriranost karte. Tvrtka Apple također provodi mjerenja prijenosnim sustavima u odabranim pješačkim područjima (primjerice, u određenim ulicama u Londonu kroz koje se ne može voziti).

Neka mjerenja koja provode pješaci koriste sustav ugrađen u ruksak, a služi za prikupljanje podatka koji se mogu koristiti izravno u aplikaciji Apple Maps, kao što je značajka Look Around. Druga mjerenja koja provode pješaci koriste iPad, iPhone ili druge uređaje za prikupljanje podataka u svrhu poboljšanja karte. Ta mjerenja koja provode pješaci omogućuju poboljšanje i ažuriranje aplikacije Apple Maps u područjima u kojima nije moguća vožnja vozilom. Pritom primjenjuju istu zaštitu privatnosti kao vozila Apple Maps”, piše Apple.

Iz tvrtke podsjećaju i da prilikom provođenja tih mjerenja paze na zaštitu privatnosti građana. Na primjer, cenzuriraju lica i registarske pločice na slikama koje se objavljuju u značajci Look Around.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!