Kako će Grad Zagreb funkcionirati nakon smrti gradonačelnika?

Vijesti 28. velj 202110:04 > 16:46 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu gostovao je u Točki na tjedan gdje je pojasnio kako će Grad Zagreb funkcionirati nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića.

“Smrt je jedan od načina prestanka mandata gradonačelnika, odnosno bilo kojeg izvršnog čelnika i u tom slučaju bi se u redovnim okolnostima raspisali prijevremeni izbori. S obzirom na to da je do izbora dva mjeseca, onda se prijevremeni izbori neće raspisivati nego će dužnost gradonačelnika obavljati zamjenica. Što se tiče upravljanja gradom, tu ne bi trebalo biti većih problema”, pojasnio je Đulabić.

VEZANA VIJEST

Objasnio je i kakve će ovlasti u ovom trenutku imati zamjenica gradonačelnika.

“Ima sve ovlasti, s obzirom na to da je to izrijekom zakona o lokalnoj samoupravi propisano. Ima sva prava i dužnosti gradonačelnika grada Zagreba pa problema oko upravljanja s formalno-pravne strane ne bi trebalo biti.”

Vedran Đulabić
Foto: N1

Đulabić je istaknuo da je izravni izbor gradonačelnika išlo u korist Milanu Bandiću.

VEZANA VIJEST

“Direktni izbor od strane građana sigurno je otvorio jednu novu dimenziju, uspostavio je sustav tzv. jakog gradonačelnika koji ne ovisi toliko o odnosima u predstavničkom tijelu u smislu izbora, ali to tijelo je bitno jer donosi sve bitne dokumente, prije svega proračun. No, nijedan gradonačelnik ne može u potpunosti samostalno vladati jer ima predstavničko tijelo. Ali, bitan je odnos snaga. Najčešće gradonačelnici ujedno imaju i većinu u predstavničkom tijelu pa na tako mogu lagodno vladati”, kazao je Đulabić, dodajući da zbog političkih razilaženja dolazi i do političke trgovine kako bi se održala koalicija.

“Bandić je bio vrlo vješt i održao se na vlasti u svim modelima, od 2000. do 2021., uz onu malu stanku kada je obavljao dužnost zamjenika. Uspio je sve to nadvladati i držati pod kontrolom”, dodao je Đulabić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!