Kako je moguće da osuđeni pedofil bude kažnjen – radom s djecom?

N1 INFO 01. ruj 202219:53 2 komentara
Michelle Lane / Alamy / Alamy / Profimedia

Najnoviji u nizu skandala, kada govorimo o slabostima sustava i institucija, dolazi iz Slavonije.  Tamo je osuđenom pedofilu kazna zamjenjena radom za opće dobro i to ni više ni manje nego u ustanovi za djecu s posebnim potrebama. Iako ministar pravosuđa tvrdi da je najvjerojatnije riječ o grešci, to nije jedini takav slučaj.

U udruzi koja brine za djecu s posebnim potrebama, umjesto u zatvoru. Tamo je završio osuđeni pedofil. Ministar pravosuđa najavljuje stegovni postupak protiv odjela za probaciju u Osijeku.

“Ako utvrdimo u internom postupku da je došlo do greške, svakako ćemo utvrditi odgovornost i sankcionirat osobe koje su odlučivale u ovom konkretnom slučaju”, kaže HDZ-ov ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Čelnik udruge u kojoj je kaznu odsluživao pedofil priča nam da je kod njih bio oko tri mjeseca. Ali nikada kada su tamo bila djeca. Odrađivao je pomoćne radove i s njim su bili zadovoljni. Da je pedofil saznali su od novinarke 24 sata. I ovo nije prvi put da pedofili rade u blizini djece.

“Nažalost prema podacima s kojima mi raspolažemo je da su barem dvije osobe osuđene za seksualne delikte nad djecom su poslana na rad za opće dobro u ustanove kojima je osnovna djelatnost rad za djecu”, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Na pitanje jesu li upozorili Ministarstvo kaže: “Jesmo. I ured za probaciju. Svi sve znaju.”

vezane vijesti

Možda ne znaju, a pozivaju se na isti izvor podataka. Upravu za zatvorski sustav i probaciju. Ministarstvo pravosuđa kaže da je ovo prvi put da se nešto ovako dogodilo i da je tek 90 počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece u 10 godina dobilo rad za opće dobro. Pravobraniteljica kaže – 43 počinitelja seksualnih delikata samo lani. Ali i čelnik Centra za zlostavljanu djecu iz Osijeka kaže da ovo nije prvi put.

“Ne. Isto je bilo i prije nekoliko godina”, kaže Tomislav Ramljak iz Centar za zlostavljanu djecu Osijek.

Zadnje istraživanje pokazuje da 70 posto kaznenih djela zlostavljanja djece za pornografiju završava radom za opće dobro.

Pa je rad za opće dobro za seksualne zlostavljače djece nužno ukinuti kažu i Ramljak i pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević. Ona je Vladi predložila poseban Zakon o djeci kao osigurač kontakta djece s ostalim osobama.

“Kod seksualnih delikata nad djecom specifično je to da su počinitelji često recedivisti i da je potreban nadzor koji se ne provodi na adekvatan način”, objašnjava.

Zbog slučaja iz Slavonije i predsjednica saborskog odbora za obitelj traži hitne odgovore od Ministarstva: Koliko je pedofila upućeno u ustanove s djecom?

“Jer vidimo da se o tome ne vodi računa i čini mi se da se ne radi samo o propustu. To su stvari koje se nikako ne bi smjele događati”, govori Vesna Vučemilović.

A događaju se. Samo se institucije trebaju dogovoriti koliko puta. I najvažnije – zašto do toga dolazi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare