Kaos u Saboru: “Tuđman se zbog ovoga okreće u grobu!”

Vijesti 29. tra 202214:46 > 14:49 0 komentara
Saborska TV

Glasanje o novim ministrima u Hrvatskom saboru proteklo je u petak u znaku međusobnih optužbi, vrijeđanja i prozivki vladajućih i oporbe, a zastupnicima desnice najviše je smetalo imenovanje Anje Šimprage (SDSS) za potpredsjednicu Vlade.

Oporba je navodila kako nije riječ o nikakvoj rekonstrukciji već “potkopavanju države i demokracije”, “dekriminalizaciji Vlade”, “kozmetici” i “održavanju trgovačke koalicije”.

Ovo nije rekonstrukcija, nego posljedica rada i djelovanja DORH-a i policije, ocijenio je Peđa Grbin (SDP).

“Ovakva stalna rekonstrukcija svojevrsna je ustavna kriza u kojoj se zloupotrebom poslušničke parlamentarne većine na vlasti održava najteži kriminal od neovisnosti”, kazala je Dalija Orešković iz Centra dodavši da je stalna rekonstrukcija potkopavanje države i demokracije.

“Ovo nije rekonstrukcija nego dekriminalizacija, šminkanje mrtvaca”, poručio je Nino Raspudić (Most) i čestitao svom stranačkom kolegi Nikoli Grmoji na rekonstrukciji budući da je on pokrenuo opoziv tri ministra.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ustvrdila je kako je Vlada odavno propala i ne da se rekonstruirati. “Ne vidimo ništa osim zamjene članova Vlade koji su pod istragama”, poručila je.

Oporbena desnica najviše je prigovarala imenovanju Anje Šimprage.

Negiranje Oluje i govor mržnje

“Nepojmljivo je da Šimpraga postane potpredsjednica Vlade nakon njenih odgovora vezanih uz Domovinski rat i Oluju. Ovo nije zabilježeno u povijesti hrvatske demokracije, Franjo Tuđman se u grobu okreće”, poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

I Stipo Mlinarić (DP) misli da Šimpraga ne zaslužuje biti u Vladi jer negira Oluju.

Govoreći o novoj potpredsjednici Vlade, Miroslav Škoro (Za Pravednu Hrvatsku ) poručio je kako stalno ima potrebe naglašavati da je Srpkinja.

Reagirao je Peđa Grbin (SDP) optuživši Pavličeka za govor mržnje. “Ovo što ste naveli nije, ne može i ne smije biti razlog jer jedino što iz vas progovara je mržnja na nacionalnoj osnovi”, kazao je.

SDSS-ov Milorad Pupovac prozivanje Šimprage nazvao je “besprizornim napadom”, a Dragana Jeckov upitala koji to ustavnopravni poredak poštuje Pavliček kada na vjenčanju pjeva “Juru i Bobana”.

Na kraju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao na smirivanje rasprave i prestanak vrijeđanja digniteta pojedinih osoba.

Glasanje je obilježilo i prepucavanje s Katarinom Peović (RF) zbog kritika na račun novog ministra rada Marina Piletića. Marijana Petir (NZ) optužila ju je da je ‘”zastupnica apsurda” i da “provodi džihad” protiv Piletića.

Zbog silnih neopravdanih povreda Poslovnika, Jandroković je podijelio niz opomena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!