KBC Osijek upozorio necijepljene radnike na moguće tužbe i odštete

Vijesti 24. kol 202114:32
Izvor: Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

KBC Osijek uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži bolnicu.

U dopisu navode mogućnost, da će, ako se to dogodi, bolnica moći od svog necijepljenog radnika tražiti odštetu.

Dopis bolnice, koji je objavio Dnevnik.hr i za koji su dobili potvrdu autentičnosti, prenosimo u cijelosti:

VEZANE VIJESTI

“S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te mogućnost tužbi pacijenta, navodimo slijedeće: Tijekom prošle godine u RH postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima, mogućnost prijenosa zaraze bila velika.

Međutim, od trenutka postojanja cjepiva značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cjepljeni zdravstveni djelatnici. 27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima.

Iako se nastavilo tijekom cijele ove godine, te je KBC Osijek, kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje.

Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi covidom-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju.

Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz covid-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.

Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje”, navodi se u dopisu.

KBC Osijek potvrdio je autentičnost dokumenta. Kažu da im je bila dužnost upozoriti svoje djelatnike na mogućnost tužbi.

“Nije nikakva vrsta pritiska…”

Odgovor bolnice za Dnevnik.hr prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da je u Hrvatskoj podnesen i prvi odštetni zahtjev protiv bolnice, te s obzirom na članak objavljen u Jutarnjem listu od dana 20. kolovoza 2021., još jednom smo upozorili naše zaposlenike na odgovorno ponašanje, ali ih i informirali o tome što se događa, pa i o potencijalnim rizicima ukoliko do takve situacije dođe.

VEZANE VIJESTI

Naime, mi smo kao bolnica od 27. 12. 2020. počeli s cijepljenjem zaposlenika i osigurali smo cjepivo za sve koji se žele cijepiti, kao i zaštitnu opremu za rad s pacijentima, a sve u svrhu maksimalne zaštite i zaposlenika i pacijenata.

Stoga smatramo da je u redu informirati zaposlenike da poslodavac polaže pravo tražiti eventualnu naknadu štete od zaposlenika, naravno ako se sudskim putem dokaže da se nije pridržavao svih propisanih mjera zaštite te na taj način uzrokovao štetu poslodavcu.

Važno je naglasiti da nikoga od zaposlenika ne silimo na cijepljenje, ali dužnost nam je upozoriti ih na odgovorno ponašanje i ono što se eventualno može dogoditi.

Dakle, obavijest poslana zaposlenicima nije nikakva vrsta pritiska prema onima koji se nisu cijepili da to učine, nego naša obveza da informiramo zaposlenike o aktualnim događanjima u RH”, navodi Ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra Osijek u odgovoru na upit o autentičnosti dokumenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar