Klauški: Plenkoviću je problem jedna zapaljiva bočica, ali ne i krađa u INA-i

Vijesti 25. ruj 202209:50 0 komentara
N1

Novinari Tomislav Klauški iz 24 sata i Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista gostovali su u TNT-u i komentirali najnovija politička događanja na svjetskoj i domaćoj sceni.

Toma navodi kako će ova zima biti ključna za daljnji razvoj događaja.

“Odluka o mobilizaciji je nešto što je Putin dugo odgađao, ali sada vidimo da nema izbora. Definitivno mu ne ide po planu i stalno podiže uloge. Svaki put kada se obraća sledi nam se krv u žilama. Što smjera, teško je reći i teško je procjenjivati koliko će teško biti preživjeti zimu i koliko dugo će EU izdržati sa sankcijama koje su nametnute Rusiji”; rekla je Toma.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi Klauški, Putin je sve slabiji svakim danom oduživanja rata. “On već godinama radi na unutarnjoj destrukciji EU-a. Rast radikalnih stranaka i brexit vežu se s ruskim utjecajem. Računao je da će njegovi unutarnji igrači obaviti posao, ali to se nije dogodilo. Već se vidi kako u zemljama poput Italije i Švedske radikalne opcije dobivaju na popularnosti. Putin kao autokrat i diktator spašava svoju vlast”, rekao je Klauški.

Toma kaže kako je teško vjerovati da će Putin odmah krenuti s nuklearnom odmazdom. “Referendum koji se provodi ubrzava proces okupacije. Čini mi se da je to taktika, vidjet ćemo tko će biti izdržljiviji. Sve ovo utječe na Europu, što se vidi po rezultatima na izborima. Građanima Europe bit će sve teže jer već imamo inflaciju i krizu energenata. Ako dođe do upotrebe nuklearnog oružja, ta katastrofa neće pogoditi samo zapad, već i Rusiju”, rekla je Toma.

Klauški navodi kako sve ovisi o Putinu. “Europa sada žali što se nisu na vrijeme s njim suočili, već su sklapali dogovore s Rusijom. Sada su se našli u situaciji da su odsječeni od izvora energije. Prije tri mjeseca Rusija se isto prijetila nuklearnim oružjem, pa to nisu učinili. Teško da će se Ukrajina odreći svojih teritorija. Čak je i Zelenski rekao da je referendum znak da nema opcije za mirom. Ukrajina će ići koliko god daleko može”, rekao je.

Ivanka Toma kaže da iz Rusije bježi tko god stigne. “Kada pogledamo ukupnu masu, taj broj je za cijelu Rusiju zanemariv i bojim se da ti bjegovi nisu presudni. Lijepo je vidjeti da postoje ljudi koji drugačije razmišljaju”, rekla je Toma.

Klauški se nadovezao i rekao da postoji velika razlika između Rusije iza i ispred Urala. “Sve iza Urala je topovsko meso. U Sibiru i ostalim mjestima nitko ne obraća pažnju na populaciju”, rekao je.

Novinari su komentirali i razrješenje šefa VSOA-e Ivice Kindera od strane predsjednika Zorana Milanovića.

“Bojim se da je ovo slika države. Meni izgleda kao da nema institucije u kojoj se ne krade. To je postalo toliko sveprisutno a više nikoga i ne čudi. Isto kao i neefikasno pravosuđe. Nitko ne nalazi ništa novo u tome”, rekla je Toma.

Kako navodi Klauški, korupcija u sustavu javne sigurnosti je zabrinjavajuća. “Kada se krade u nekoj javnoj kompaniji, to se donekle i može ograničiti. Ovako, kada uđe u sektor obrane i sigurnosti, to je velika opasnost.

Kako navodi, čudno je da se premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović ne mogu složiti oko toga postoje li desne paramilitarne skupine koje predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti. “Premijer otkrije da postoje radikalne skupine kada se on nađe na meti, a Milanović ga demantira. Građani ne znaju što da misle. Zbog jedne bočice sa zapaljivim materijalom je napravio državni problem, ali ne i oko krađe u INA-i”, rekao je Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!