Koliko bi trebala iznositi ‘normalna’ plaća, dovoljna za pristojan život?

Vijesti 05. srp 202208:22 > 08:54 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Poznati francuski filozof Voltaire svojevremeno je bio glasan kritičar društva i živio je u konstantnom sukobu s društvenim normama onoga doba (18. stoljeće). Jedna od izreka koje se pripisuju ovom velikom filozofu je i ona da rad od nas udaljuje tri velika zla: dosade, poroka i neimaštine. Koliko nas točno u Hrvatskoj rad udaljuje od neimaštine? Građane smo pitali kolika plaća bi im bila dovoljna za pristojan život neopterećen brigom o svakoj potrošenoj kovanici, ali i bez nepotrebnog uživanja u luksuzu.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.547 kuna, a medijalna neto plaća iznosila je 6.290 kuna, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Istovremeno, stopa inflacije u Hrvatskoj je 10,8 posto i po svemu sudeći tu se neće zaustaviti. Porasle su cijene svega, najviše prijevoza, a zatim hrane i pića, a rast cijena nije zaobišao ni kategorije stanovanja, režija i goriva.

‘Normalna’ plaća

Koliko bi novca hrvatskim građanima trebalo da sve te troškove pokriju i da im ostane nešto za zabavu, a nešto i za crne dane? Odgovor na ovo pitanje odlučili smo potražiti upravo kod njih – građana.

“Teško je za reći, oko 12 tisuća sigurno. 12 tisuća kuna nadalje, na gore, ne na dolje”, rekla nam je gospođa Edita.

“Tisuću eura, mislim da se može živjeti normalno, ako dvoje radi, da”, rekao je za N1 Nino.

“Plaća ispod sedam tisuća ne, a mirovina ne ispod 5 tisuća. 5 tisuća je… Da toliko imamo i ja i supruga, onda može”, kaže Štef.

“Živim sa ženom i dva sina. Dva roditelja moraju imati barem 10 tisuća kuna da bi pokrili najosnovnije potrebe, bez luksuza”, kaže Robert.

Pogledajte što su nam rekli građani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.