Dino Kozlevac za N1: Ne znam kakvo nevrijeme stiže nakon ovoga

Vijesti 22. srp 202210:46 > 11:23

Šef Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je za N1 kako je dim koji se stvara u Sloveniji, u najvećem požaru koji je zahvatio ovu zemlju, danas prekrio cijelu Istru, a širi se i u pravcu Primorsko-goranske županije i Italije. On upozorava i na ono što nakon ovakvih vrućina i požara neminovno slijedi.

“To je dim od izgaranja vegetacije, najmanje štetan dim od svih dimova. Svejedno smo izdali preporuke da stariji, djeca, trudnice, ne izlaze dok vjetar ne ublaži koncentraciju. Ne bi trebalo biti posljedica po zdravlje ljudi”, kaže Kozlevac, ali naglašava da preporuke vrijede sve dok požar traje.

Vatrogasni sustav u Hrvatskoj

Prema njegovim riječima, vatrogastvo je u Hrvatskoj dobro organizirano i može odgovoriti na bilo kakav izazov pred kojim se nađe.

Pet vatrogasnih vozila je upućeno na požarište, devet vatrogasaca je obavljalo posao, a jutros je procijenjeno da je stanje na požarištu bolje, ali se ne može reći da je požar pod kontrolom. Trenutno se istarski vatrogasci vraćaju kući jer na slovenskom požarištu ima dovoljno zemaljskih snaga.

Komentirajući povratak kanadera koji je jučer krenuo u ispomoć Sloveniji, Kozlevac kaže kako gašenje iz zraka u uvjetima takvog izdimljavanja može biti jako opasno i da se ljudima koji to rade zaista treba diviti.

Što slijedi?

Na pitanje je li hrvatski dio Istre bio u opasnosti od širenja požara, on kaže kako ne pamti ovakve uvjete za razvoj i širenje požara.

“Vegetacija je totalno suha, jak vjetar, temperature 40 i više stupnjeva”, govori dodajući kako “nije htio ni zamisliti jaku buru, ne daj Bože sjeverozapadni vjetar”.

“Uvjeti su izuzetno opasni. Taj dim užarenog lišća se širi po 200, 300 metara i počinje novi požar. Klima se promijenila, mi moramo uložiti puno više financijskih sredstava da se podigne sustav na razinu za opasnosti koje predstoje pred nama. Ne znam kakvo će nevrijeme biti iza ovoga. Iza ovakvih vrućina neminovno dolazi do strujanja zraka i treba biti spreman za takve situacije”, zaključuje Kozlevac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram