Kraus: Poviješću Domovinskog rata manipulira se kao i onom Drugog svjetskog rata

Vijesti 23. sij 202118:52 > 19:572 komentara
Ognjen Kraus, kraus
Izvor: Edina Zuko/PIXSELL

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca. Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus o toj je temi dovorio za Dnevnik N1. 

Rekao je kako su se na sastanku koji je na tu temu održan svi prisutni složili da se prihvaća ideja.

“Sada slijedi to da u saborsku proceduru probamo provesti zakon o zabrani znakovlja ustaškog režima, NDH i veličanja zločina NDH, revizije povijesti, umanjivanja žrtava koncentracijskih logora i negiranja da su logori smrti u NDH u Drugom svjetskom ratu postojali”, rekao je Ognjen Kraus.

Ako želi, Vlada može donijeti zakon dvotrećinskom većinom

Koliko će procedura trajati ovisit će o tome kolika će volja postojati, ističe.

“Za mjesec dana ćemo se vjerojatno opet sastati. Prednacrt tog zakona je već izrađen. Ako postoji volja, do ljeta bi se moglo izaći na glasanje pred Sabor, i ako postoji volja vladajuće stranke, taj se zakon može izglasati s dvotrećinskom većinom”, kazao je Kraus.

PROČITAJTE JOŠ

Ako postoji dobra volja i ako konačno pređemo s riječi na djela, to možemo učiniti i razračunati s najcrnjom poviješću Hrvatske i riješiti to pitanje, naglasio je.

“Je li moguće da u Njemačkoj postoji organizacija koja nosi kukati križ ili Sieg Heil”, upitao je on.

Na pitanje što bi primjerena kazna bila, kazao je kako bi on govorio o kaznama i događaju.

“Kod nas se svakodnevno odvijaju događaji koji bi se u tome mogli kvalificirati. Prije nekoliko dana u Amruševoj je razbijen kamen spoticanja koji podsjeća na Šaloma Freibergera, posljednjeg zagrebačkog rabina koji se odvezen u logor, samo nekoliko dana nakon postavljanja”, rekao je Kraus i kazao kako je odgovor policije na prijavu tog čina bio sramotan.

PROČITAJTE JOŠ

Ako želimo biti civilizirana zemlja, moramo to pitanje riješiti, naglašava.

“Ustavni sud je odgovorio na nekoliko upita o ZDS, pa je jasno koja odluka mora biti donesena”, kazao je.

Što se tiče jučerašnjeg pojavljivanja pripadnika HOS-a na obilježavanju vojno-redarstvene akcije na Maslenici, on kaže kako HOS u toj akciji u ratu nije sudjelovao.

“Na Maslenici HOS nije sudjelovao, bio je zabranjen. Točno se zna kako je HOS organiziran, s kojim namjerama i znakovljem. I general koji je vodio bitku na Maslenici rekao je što o svemu misli, kao i general Ante Gotovina. Mi opet manipuliramo s poviješću kao što se manipulira i s poviješću iz Drugog svjetskog rata”, rekao je.

Za demokratski razvijenu osobu petokraka i ZDS su neusporedivi

Usporedba režima u NDH i onog u Jugoslaviji za njega nije moguće.

“Ako se petokraka i U i ZDS i Sieg Heil mogu uspoređivati s petokrakom – ja to ne mogu prihvatiti. Nitko tko je za mene iole demokratski razvijen ne može to prihvatiti. Jasno je i to da mi stalno kada govorimo o NDH govorimo i o komunizmu. Nisu isto žrtve rasnih zakona i politički neprijatelji. Nitko mi to ne možemo reći. Znamo što se pod rasnim zakonima događalo, a u Jasenovcu je stradalo i 10.000 djece”, kazao je Ognjen Kraus.

Nadam se da ćemo konačno skinuti ljagu koju nosimo godinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar