Liječnica za N1 objasnila kako razlikovati gripu od covida

Vijesti 17. lis 202218:39 0 komentara
N1

Diljem Hrvatske počelo je cijepljenje protiv gripe. Liječnica obiteljske medicine Davorka Došen komentirala je za Dnevnik N1 televizije kako je prošao prvi dan cijepljenja.

“Iako pacijenti već neko vrijeme zovu i pitaju, od ranije znaju da cijepljenje počinje u drugoj polovici desetog mjeseca. Interes je povećan i naravno da preporučujemo da se čim prije prijave”; rekla je.

Kako navodi, preporučuje se kroničnim bolesnicima, kao i srčanim bolesnicima, osobama na dijalizi… “Svim osobama koje mogu razviti komplikacije zbog gripe”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Preporučuje se i cijepljenje za trudnice. “Najbolja je prevencija. Bolje spriječiti nego liječiti”, rekla je.

“Cijepljenje protiv covida ima nešto manji interes. To su sada relativno blaže kliničke slike. Svakako da se preporučuje cijepljenje, ali na za to određenim punktovima”, rekla je.

Objasnila je kako razlikovati gripu od covida: “Slične su kliničke slike. Puno se simptoma preklapa, poput temperature, slabosti i boli u mišićima. Tu su i simptomi vezani uz želudac, a to su simptomi više tipični za covid. Kod gripe bolest kreće brzo, a kod covida nešto sporije”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!