Majka dječaka s autizmom u suzama: “Roko, želim ti idući rođendan u boljem Zagrebu i boljoj Hrvatskoj”

Vijesti 19. ruj 202321:24 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Lidija Blažević i Danijela Tomašković, majke čija djeca u spektru autizma pohađaju vrtić, odnosno školu u Centru za autizam, govorile su u Newsnightu o situaciji u toj ustanovi.

Tomašković kaže kako se nije promijenilo ništa, osim postavljanja ograde oko dvorišta CZA-a. Školska godina počela je u uvjetima u kojima je završila prošla. “Počelo je ponovno ponižavajuće za našu djecu i sve djelatnike CZA-a. Ponižavajuća je činjenica da se u 21. stoljeću u jednoj europskoj državi događaju ovakve stvari. Premalo stručnjaka, premalo prostora, a naše je djece sve više”, kaže ona.

“Sva naša djeca su dobila odobrenja za asistente u nastavi, a od ovog tjedna ih imamo tek pet. Bitno je reći da nama, uz asistente u nastavi, nedostaje svih stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, medicinskih sestara… Raspisan je natječaj, ali…”, upozorava ona.

I Blažević kaže kako vrtić u Utrinama nije izmješten samo zbog medijskog pritiska, a da se promijenilo samo to što je postavljena ograda pa djeca iz CZA-a sada imaju svoj dio dvorišta. “To je sad ograđeni prostor u kojemu nema ničeg. Doslovno kao park za pse, da istrčavate djecu tamo…”, govori Blažević.

Blažević kaže kako je nužno da Hrvatska, po ovom pitanju, stvarno postane socijalna država. “Ovakav tretman je oličenje svega samo ne socijalne države”, kaže ona dodajući da ne razumije inzistiranje na Oporovcu. “Nema vremena za čekanje, to je sve trebalo biti još jučer”, zaključila je Blažević.

Na kraju emisije, Tomašković je svom sinu Roku čestitala rođendan. “Roko, želim ti idući rođendan u boljem Zagrebu i boljoj Hrvatskoj!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!