Makroekonomist: Tehnološke sankcije vratit će rusku industriju u osamdesete

Vijesti 25. velj 202217:12 > 21:02 1 komentar
N1

Ekonomski analitičar, makroekonomist Goran Šaravanja u Newsroomu je analizirao kakve bi mogle biti posljedice ekonomskih sankcija EU-a Rusiji.

Šaravanja smatra da će ekonomske sankcije zakomplicirati situaciju Rusiji. “Ovisi kako će se Ukrajina postaviti – hoće li zaustaviti Rusiju, zakomplicirati situaciju Rusima… Dugoročno, ove sankcije koje će sigurno ostati na snazi imat će sve više utjecaja na rusku ekonomiju”, rekao je.

Dosta se govori o tome treba li ili ne treba izbaciti Rusiju iz SWIFT-a. Makroekonomist je pojasnio što je to SWIFT sustav: “SWIFT je dio infrastrukture glabalnog financijskog sustava, mehanizam sigurne komunikacije između banaka”, rekao je, pojasnivši da banke na neki način vjeruju jedna drugoj. “2012. je SAD nagovorio cijeli svijet da isključi Iran. Kad nekoga isključite iz SWIFT-a, to je kao da ima migrenu. To nije ozbiljna bolest”, naveo je Šaravanja.

Rusija i Kina radi na sustavu kojim bi zaobišli SWIFT, dodao je.

Sankcije Euripske unije Rusiji/N1

“Daleko ozbiljnije je kad vam se zabrani trgovina na američkom tržištu”, kaže makroekonomist Šaravanja i dodaje da će sankcije Rusiji povećati trošak financiranja i za vladu i za kompanije.

Vratio se na isključivanje Rusije iz SWIFT-a: “Moglo bi se vratiti kao bumerang. Što je SWIFT? Vi vjerujete u zapadno pravosuđe, ne želite dati alibi ni Kini ni drugima da nešto drugo razviju. To je vaš sustav i vaš pravni poredak.”

“Rusija ide u izolaciju”

“Financijske mjere utječu na cijenu novca, na cijenu financiranja, što dugoročno osporava gospodarski rast”, kaže.

Kaže da su njemu važnije sankcije koje se tiču ograničavanja pristupa tehnologiji koje će dugoročnije dovesti do zaostajanja ruske industrije i na neki način značiti povratak u osamdesete za Rusiju, Bjelorusiju i eventualno Kazahstan u smislu da Rusija potezima Ukrajini stvara željeznu zavjesu.

“Rusija ide u izolaciju. Ovim ratom zauvijek će promijeniti odnose s Ukrajinom. Za razliku od 2014., EU će se više posvetiti tome da bude manje ovisna o ruskom plinu i nafti”, smatra ekonomski analitičari

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare