Matić: Nakon potresa obnovljena je svega jedna kuća i to sredstvima privatnika

Vijesti 14. ruj 202116:41 > 19:37 0 komentara

Europarlamentarac Predrag Matić gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao kakvo je trenutno stranje u Europskoj Uniji te kako je pandemija koronavirusa utjecala na odnose u EU.

“Prošla godina je prošla u znaku velike svjetske pandemije u kojoj se EU u startu nije baš najbolje snašla, a nisu ni drugi. Kako je vrijeme odmicalo, u posljednje vrijeme možemo reći da EU prednjači u svijetu u cijepljenju, gotovo 70 posto stanovnika u EU je cijepljeno”, naveo je Matić, dodajući da EU sada šalje cjepivo i drugima.

“Europa kao predvodnica mora i u tome ponmoći.”

Prema dogovoru, Hrvatska će iz Fonda za oporavak dobiti 6,3 milijarde eura bespovratno, a Matić kaže da Vlada ima “slatke brige” kada je riječ o trošenju toga novca.

VEZANA VIJEST

“Prateći vijesti iz Hrvatske, vidim da imamo problema. Nakon potresa obnovljena je svega jedna kuća i to sredstvima privatnika. Ono što oni smatraju obnovom, podizanje nekakvog dimnjaka, to se u normalnom svijetu zove popravak, a ne obnova i bit će strašno ako budemo morali vratiti sredstva”, kazao je Matić.

“Od 27 zemalja EU mi smo nažalost 27. u svemu”

Komentirao je i uvođenje eura u Hrvatskoj.

“Kad smo ušli u EU, potpisali smo neke ugovore i kao ozbiljna zemlja tih se ugovora moramo i držati. Ovi tzv. Suverenisti i desničari plaše uvođenjem eura. Podsjetimo, odlaskom njemačke marke, probajte porodati stan ili automobil pa ćete vidjeti u kojoj valuti vam je prodavatelj iznosio svoju cijenu. Toga se ne treba bojati”, rekao je.

Osvrnuo se na stanje u Hrvatskoj. “Od 27 zemalja EU mi smo nažalost 27. u svemu, a kad trebaju neke nazadnjačke priče tu smo 3. ili 4. Ispred nas su Poljaci i Mađari, ali držimo se dobro”, ironično je rekao europarlamentarac.

Komentirajući pitanje sloboda i prava u EU, Matić se osvrnuo i na HDZ i na njihov odnos prema Mađarskoj.

“HDZ ima kult ličnosti, oni vole čvrste vođe, čvrstu ruku kojom će lupiti šakom o stol. Ja želim živjeti u demokratskom društvu”, rekao je Matić.

“Njihova očaranost Orbanom, poljskom politikom i biskupima je nevjerojatna, fascinantna”, dodao je.

VEZANA VIJEST

“Vučićev poziv je provokacija”

Komentirao je i poziv srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića “Srbima iz svih srpskih zemalja” da 15. rujna izvjese srpske zastave

“Da je situacija normalna i da se radi o predsjedniku koji provodi normalnu politiku nsvoje zemlje, ne bi nitko imao ništa protiv. Koga je zastava ugrozila? Nikoga nije ni zastava ni ćirilica unakazila nego ljudi pod tom zastavom i ćirilicom koji su napravili zlodjela. Na ovaj način kako to radi Vučić, to je evidentna provokacija i nadam se da hrvatski Srbi neće nasjesti na to”, rekao je Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!