Medicinskom tehničaru 28 mjeseci zatvora jer je iznuđivao Markotić, Beroša…

Vijesti 07. lis 202110:02 1 komentar
Marko Prpic/PIXSELL

Zbog pokušaja iznude Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora B.Š. (36), inače slovensko-hrvatski državljanin, piše u četvrtak Jutarnji list.

Riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan, a ovom zadnjom presudom sud mu je naložio i plaćanje sudskih troškova od nešto više od 10 tisuća kuna u što su uključeni troškovi vještačenja, dolaska svjedoka na raspravu te paušal.

Drugostupanjsku odluku suda B.Š. će dočekati na slobodi jer mu je nakon izrečene kazne ukinut istražni zatvor u kojem se nalazio od lanjskog listopada, a boravak iza rešetaka će mu biti uračunat u konačnu kaznu.

Iako je na početku suđenja odbacio krivnju, na kraju je ipak odlučio priznati svoje grijehe pravdajući sulude poteze nizom ograničenja zbog covid krize i nemogućnošću da tijekom pandemije vidi svoje dijete koje živi s majkom u Sloveniji, iako su nekoliko tjedana prije slanja jezivih emailova proveli tjedne na moru.

Sud mu nije pronašao olakotne okolnosti, ali je kao otegotno ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih tako i njihovih obitelji.

A muke po B.Š. počele su nedugo nakon što je 30. rujna 2020. godine odaslao na email adrese šefice Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” Markotić, šefa HZJZ-a Capaka i ministra zdravstva Beroša emailove sadržaja: “Pazite što i kako radite i odlučujete. Ukoliko napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti”. A iznos koji je tražio bio je 100.000 eura u kriptovaluti monero i uz koji je priložio link računa tzv. wallet adresu, donosi Jutarnji list.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare