Milanović i Srbija dobili žestok šamar pred Vijećem sigurnosti

Regija 12. pro 202221:31 4 komentara
Canva/N1/Shutterstock

Glavni tužitelj pravosudnog mehanizma u Haagu Serge Brammertz rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da civilno društvo u Srbiji negira ratne zločine i slavi zločince, ustvrdivši da samo u Beogradu postoji više od 150 murala Ratka Mladića, generala osuđenog na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine u Bosni i Hercegovini.

“U Srbiji je civilno društvo prihvatilo atmosferu poricanja (ratnih zločina) i slavljenja (zločinaca) koju su stvorili političari. Samo u Beogradu izbrojano je više od 150 murala Ratka Mladića”, rekao je Brammertz predstavljajući redovno izvješće Vrhovnog suda u New Yorku.

Poricanje zločina rašireno je, smatra Brammertz, i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i dalje dovodi u pitanje činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid, rekao je tužitelj.

VEZANA VIJEST

Kao primjer, Brammertz je naveo da su u Republici Srpskoj visoki dužnosnici, uključujući i premijera, veličali ratne zločince osuđene pred Haaškim sudom.

“Ovo nisu riječi i dijela na marginama nego u političkim i kulturnim središtima. Veličanje ratnih zločinaca i revizionističko poricanje nedavnih zločina postalo je prevladavajući trend”, tvrdi Brammertz.

Govoreći o nužnosti suradnje tužiteljstava za ratne zločine u regiji, Brammertz je, kao i u lipnju, kritizirao Hrvatsku što odbija suditi osumnjičenim Hrvatima.

Rekao je da postoje važni znakovi napretka u suradnji tužitelja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ali i da ti tužitelji tvrde da Hrvatska ne surađuje u slučajevima u kojima su osumnjičeni Hrvati.

“Hrvatske vlasti izvijestile su me ranije ove godine da smatraju kazneni progon svojih državljana pitanjem nacionalne sigurnosti. Takav stav pravdu pretvara u političko pitanje, a to bi trebala biti samo neovisna sudska ocjena dokaza u skladu sa zakonom”, rekao je Serge Brammertz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare