“Milanović je potrošio svaku mogućnost da bude relevantan po pitanju Ukrajine”

Vijesti 25. lis 202211:29 3 komentara
N1

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao održavanje Krimske platforme u Zagrebu.

“Ne bih isključio mogućnost da čitavo ovo vrijeme tiha diplomacija radi na rješenju za rat, ali moramo biti realni. Kada se u početku od Rusije tražio prekid vatre, oni su to odbili. Nisam siguran da to žele u ovom trenutku. Kada bi se i pokušalo ići u tom smjeru, ruska diplomacija pokazala je da je spremna govoriti jedno, a činiti drugo”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, rat u Ukrajini nije proxy rat. “Neki pokušavaju opravdati teze da NATO ratuje protiv Rusije. Ne, Rusija je napala Ukrajinu, točka. To što je zapad pomogao Ukrajini je moralno. Dobro je da se podjsjeća danas kako je međunarodna zajednica to zakasnila učiniti 90-ih”, rekao je.

“Naivno bi bilo vjerovati da će Putin biti zadovoljan s ovakvim stanjem na terenu. Primjećujemo da imaju zamor i demoralizirane vojnike. Oni su iscrpili zalihe i bilo bi im u interesu da se postigne primirje. No, ima li u Moskvi netko tko tako razmišjla? Ili se radi o posezanju za što većim teritorijem Ukrajine?”, rekao je.

“Putin nije stjeran u kut. On je sam otišao u kut. Što sada? Da se Ukrajincima kaže da se prestanu boriti za dobrobit čovječanstva? Svi shvaćaju koliko je realna prijetnja i opasnost iz Moskve”, rekao je.

Komentirao je izjave predsjednika Milanovića o Krimskoj platformi. “Ovo nije prvi put da se predsjednik ovako ponaša, ali ovakve poruke upućivati prema američkoj strani, to se jednostavno ne radi. Mislim da je predsjednik potrošio svaku mogućnost da bude relevantan”, rekao je.

“Iz njegovih komentara proizlazi stajalište koje podržava Kremlj. U Ukrajini nema američkih vojnika. Nitko sa Zapada nije provocirao Rusiju”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare